Administration 

To ud af tre stykker tøj i Danmark kommer fra lande med sulteløn og skod-fabrikker

Mere end 1.100 tekstilarbejdere mistede livet, da fabrikken Rana Plaza kollapsede i Bangladesh i april 2013. I dag er Rana Plaza symbolet på, hvor galt det kan gå, når arbejdstagerrettigheder ikke bliver respekteret. (Foto: Foto: A.M. Ahad, Ritzau/Scanpix.)

Inden for et år har danske virksomheder importeret for knap 30 milliarder kroner tøj, sko og tasker produceret i lande, der systematisk krænker arbejdstagernes rettigheder og forbyder fagforeninger, viser ny undersøgelse.

Made in Bangladesh. Made in China. Made in India. 

Langt de fleste skjorter, kjoler, bukser og frakker, som danskerne køber, er fremstillet i lande, hvor fagforeninger er forbudt, og løn- og arbejdsforhold er helt urimelige efter danske standarder.

 

En ny undersøgelse, som tænketanken Cevea har gennemført for LO, viser, at Danmark fra juli 2017 til juli 2018 importerede beklædningsgenstande for godt 32 milliarder kroner.

Og 65 procent – eller tøj til en værdi af lidt over 20 milliarder kroner – kom fra lande, som Kina, USA, Indien, Thailand og Bangladesh, hvor arbejdstagerne ikke må være med i en fagforening og ikke har ret til at strejke eller forhandle overenskomster.

Det svarer til, at cirka to ud af tre stykker tøj i Danmark er fremstillet i lande, hvor arbejdstagerrettigheder er så godt som ikke eksisterende.

Hertil kommer ifølge Ceveas kortlægning, at danskerne køber kufferter, tasker, tekstilvarer og fodtøj for mindst fem milliarder kroner fra lande som Kina, Indien og andre steder, hvor arbejdstagerne ikke må være med i en fagforening eller får ekstremt lave lønninger. 

80 lande sortlistet for brud på rettigheder

Alt i alt stammer 21,4 procent af Danmarks samlede import fra sommeren 2017 til sommeren 2018 fra 80 lande, hvor rettighederne til faglig organisering samt kollektiv forhandling og strejke enten er totalt fraværende eller krænkes systematisk.

For eksempel importerede vi varer fra Kina for i alt over 60 milliarder kroner i den nævnte periode. Men Kina har ikke ratificeret FN's konventioner om fagforeningsfrihed.

Ifølge verdens største globale sammenslutning af fagforeninger, ITUC, er Kina med i top ti over verdens værste lande at være arbejdstager i.

Cevea-direktør Kristian Weise mener, at den danske regering i langt højere grad skal insistere på, at arbejdstagerrettigheder skal på den internationale dagsorden.

- Arbejdstagerrettigheder og retten til at organisere sig var en del af de handelspolitiske forhandlinger for år tilbage, men nu er det faldet langt ned på dagsordenen. Og det er først og fremmest politikerne, der skal sikre en fair og rimelig global verdensorden, og det kræver, at man som regering taler dunder om krænkelse af arbejdstagerettigheder og prioriterer dem i udenrigspolitikken, siger han.

Vi importerer for milliarder fra lande, hvor frie fagforeninger er forbudt

Top ti over de lande, som systematisk krænker grundlæggende arbejdstagerrettigheder, og som Danmark importerer mest fra.

 

 

Import i mia. kroner fra juli 2017 til juli 2018

Antal af konventioner vedrørende foreningsfrihed og lønmodtagerrettigheder ratificeret

Kina

60,1

0

USA

57,3

0

Tyrkiet

11,8

2

Sydkorea

11,3

0

Indien

10,95

0

Egypten

5,95

2

Thailand

5,62

0

Brasilien

5,05

1

Bangladesh

 

5,02

2

Hongkong  

4,97

Ingen data

Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

UDVID

Selvom politikerne har ansvaret for at sikre en fair verdenshandel, betyder det ikke, at forbrugerne bare bør shoppe løs uden omtanke, pointerer Kristian Weise.

- De mest ressourcestærke forbrugere kan vælge at være politiske forbrugere, men for dem, der ikke har mange penge tilbage sidst på måneden, er det svært at kræve, at de skal tage stilling til, hvordan tøj og sko er produceret, siger han.

Men Cevea-direktøren ville ønske, at hensyn til arbejdstagerrettigheder kom lige så meget på mode hos nogle forbrugere, som klimadagsordenen er.

- Jeg vil gerne komme med en lille opsang til de forbrugere, der er meget bevidste om, hvad deres forbrug betyder for klimaet og for eksempel holder kødfrie dage for at begrænse deres klimatryk. De burde i høj grad også tage det på deres kappe at understøtte en positiv social udvikling ved at sikre sig, at det tøj, de køber, er produceret ordentligt, siger han.

Rana Plaza skræmmer 

LO-formand Lizette Risgaard mener, at vi alle sammen skal ud af starthullerne for at sikre, at blandt andet det tøj, vi går i, ikke fremstilles under horrible arbejdsvilkår.  

- Alle vil kunne huske Rana Plaza i Bangladesh, hvor mere end 1.100 tekstilarbejdere for få år siden mistede livet, og der kom et stort pres fra hele verden for at ændre arbejdsforholdene. Det har til en vis grad virket, men der er er godt nok lang vej endnu, siger hun.

Fundamentale konventioner for verdens arbejdstagere  

 

FN’s arbejdstagerorganisation ILO (International Labour Organisation) har otte konventioner, der blandt andet beskytter retten til fri organisering samt kollektiv forhandling og strejke.

Konventionerne forbyder også tvangsarbejde, børnearbejde og diskrimination.

Danmark har ratificeret ILO-konventionerne, der alle er centrale byggestene i den danske model.

I Danmarks handelspolitiske strategi forpligter regeringen og Udenrigsministeriet sig til at fremme arbejdstagerrettigheder gennem Danmarks handelsrelationer.

21,4 procent af Danmarks samlede import fra juli 2017 til juli 2018 stammer fra 80 lande, der kendetegnes ved enten et totalt fravær eller systematiske krænkelser af arbejdstagerrettighederne.  

 Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

UDVID

Lizette Risgaard fremhæver, at netop krænkelse af arbejdstagerrettigheder mange steder på kloden kommer på dagsordenen, når den internationale faglige sammenslutning ITUC holder kongres i København i december. 

- I fagbevægelsen skal vi på tværs af landegrænser presse på for at arbejdstagerrettighederne bliver håndhævet. Og så skal vi presse på for, at virksomhederne ikke slipper af sted med at byde ansatte så dårlige vilkår, siger hun. 

Endelig bør virksomheder, der producerer i de lande, ifølge LO pålægges at redegøre for, hvordan de sikrer arbejdstagerrettighederne. 

- Både den danske regering og EU må træde mere i karakter og bremse importen fra lande, der så groft overtræder arbejdstagerrettighederne, siger hun. 

Børnearbejde

Men LO-formanden mener også, at forbrugerne kan tage affære.

- Vi kan selvfølgelig allesammen gøre lidt. Pris har noget at sige, uanset det er tøj eller flyrejser. Og vi kan godt spørge os selv, hvordan man tror forholdene er for dem, der syr vores tøj så billigt, fastslår hun. 

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen pointerer, at frihandel langt fra altid er fair handel. Og hverken regeringer eller forbrugere lægger for alvor arm med frihandlen og de globale spilleregler, fordi konsekvenserne er så store.

- Som forbrugere køber vi for milliarder af varer fremstillet i lande, som vi godt ved underbetaler arbejderne og bruger børnearbejde. Forbrugerinteresser og lønmodtagerinteresser kolliderer,« siger han.

Social analfabetisme

Henning Jørgensen påpeger, at det er akkurat samme historie, som når danskerne flyver med Ryanair i stedet for at betale en dyrere flybillet hos et overenskomstdækket flyselskab.

- Nytteværdien for forbrugeren overskygger solidariteten med andre lønmodtagere. Folk ved jo godt, at de billige tøjvarer og smykker, som de køber, er fremstillet under kummerlige vilkår i Asien. Men der er en vis form for social analfabetisme i det her. For vi kobler ikke, at hver gang, du køber billigt tøj, betyder det, at nogle bliver udnyttet og basale menneskerettigheder overtrådt, siger han. 

Arbejdsmarkedsforskeren understreger, at både politikere, virksomhedsledere, fagbevægelse og forbrugere må tage ansvar. 

- Forbrugerne kan ændre deres købevaner og på den måde presse virksomhederne til at  producere på ordentlige vilkår. Og fagbevægelsen kan presse på for, at der politisk gøres mere for at overvåge og regulere produktion og handel, siger han. 

 

Vi importerer for milliarder fra lande, hvor frie fagforeninger er forbudt

Top ti over de lande, som systematisk krænker grundlæggende arbejdstagerrettigheder, og som Danmark importerer mest fra.

 

 

Import i mia. kroner fra juli 2017 til juli 2018

Antal af konventioner vedrørende foreningsfrihed og lønmodtagerrettigheder ratificeret

Kina

60,1

0

USA

57,3

0

Tyrkiet

11,8

2

Sydkorea

11,3

0

Indien

10,95

0

Egypten

5,95

2

Thailand

5,62

0

Brasilien

5,05

1

Bangladesh

 

5,02

2

Hongkong  

4,97

Ingen data

Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

fra kampen
Sport

Japan chokerer Boxen og

sætter Danmark til vægs

Et dansk kørekort
Nyheder

Sænker promillegrænsen

for nye bilister

Politifolk og biler og en afspærring ved en vej
Krimi

Mand fængslet:

Stak kvinde i maven

En kvinde med fingrene på et tastatur på en bærbar computer.
Helt vildt

Studerende blev overrasket:

Der stod en kvart

million på kontoen

En yngre kvinde taler i telefon
Sundhed

Kimet ned: Frygter

dårlig stemning

juleaften

En kvinde ved et bål
Krimi

Forsvundne Kathrines mor:

Det er forfærdeligt

Mor og datter sammen på den røde løber.
Kendte

Diamantdronningen

er blevet genforenet

med fængslet datter

En pige med en pakke
Nyheder

Hærværk i 

4. klasse: Julen

smadret

Mike Villa Fonseca
Nyheder

Mike Fonseca

forlænger sygeorlov

fra Folketinget

Retsfoto af Sanjay Shah
Krimi

Dommer fængsler

Sanjay Shah i sag om udbytteskat

risalamande
Mad og drikke

Ideer fra julekøkkenet:

Roulade med risalamande 

en kampvogn på en mark
Nyheder

Hjælp til Ukraine er på laveste niveau siden invasion

snedækkede træer i en skov
Nyheder

God chance for en hvid jul 

en masse film på en tv-skærm
Film og TV

Kørt træt i klassikerne? Disse julefilm skal du se

en pumpgun på en terrasse
Krimi

14-årig pige dræbte, sårede og begik selvmord

en smilende politiker
Nyheder

Bjerre tilbage som minister: Sker på trist baggrund

en McDonald's restaurant
Mad og drikke

McDonald's vil åbne 9.000 nye restauranter

en kvinde ved en dør
Kendte

Mia Wagner færdig

tre smilende personer i en skov
Film og TV

Vrøvlehoveder i komikers debutfilm

En kvinde pakker en gave op
Livsstil

Det ønsker danskerne sig til jul i år

Nyheder

Hadefulde Facebook-kommentarer om jøder eksploderer

en ældre hvidhåret mand
Nyheder

Senatet i USA: Ingen hjælp til Israel og Ukraine

Sport

FCK-træner: Årets værste kamp

Biler på snedækket vej
Krimi

Snevejrs-onsdag gav travlhed hos autohjælpere

Tesla ladestander
Nyheder

Pensionselskab dropper Tesla

nattehimmel
Nyheder

Kig op - masser af stjerneskud på nattehimlen

politi og afspærringer
Krimi

Mand meldte sig selv efter knivstikkeri

Prins Constantin og prinsesse Marie
Kongelige

Prins Constantin er død

Melvin på den røde løber
Kendte

Efter hjernetumor:

Melvin Kakooza deler

rørende video

Portræt af mand
Nyheder

Ung socialdemokrat udsat for dødstrusler

Forside af magasin
Nyheder

Her er Årets Person

tre glade mænd
Nyheder

Konkurs: Bryggeri
lukker for hanerne

et par
Kendte

Karsten Ree vil have

trecifret millionbeløb

for sit palæ

Nyheder

Sanjay Shah-sagen: Det forventer ministeren, sagen vil koste

et glas øl
Nyheder

Bryghus lukker

og slukker

en mand i et køkken
Mad og drikke

Tips og tricks: Lav din egen lækre konfekt

en kvinde synger på en scene
Kendte

Britney Spears

smider igen tøjet

Krimi

Trafikdrab på fireårig

- mand bag tremmer

en mand nyder det gode vejr
Kendte

Så meget har Mikkel Beha på kistebunden

en kvinde
Krimi

Politiet leder

efter Kathrine

- ved du noget?

billede fra et bryggeri
Nyheder

Carlsberg-chef vil

nationalisere

russisk bryggeri

en person sættes ind i en politibil
Krimi

En er anholdt efter mistænkeligt dødsfald

biler på snedækket vej
Nyheder

LIVE-blog fra snevejret

kvinde smiler
Kongelige

Mary stikker af:

Hjem til Australien

sneklædt motorvej
Nyheder

Vejret skaber problemer flere steder i landet

en mand på en talerstol
Nyheder

Donald Trump: Jeg bliver ikke diktator - kun på dag et

en mand på en scene med et trofæ
Sport

Vingegaard i spil

til ærefuld pris

en mand på en fabrik
Nyheder

Danmark åbner en af verdens største insektfabrikker

prins harry skuler
Kongelige

Prins Harrys advokat:

Uretfærdigt

trafik på snedækket motorvej
Nyheder

Nyt snevejr rammer

Danmark 

håndboldspillere jubler
Sport

Danmark smadrer

Rumænien

politi og ambulancer til stede på vej
Krimi

4-årig pige død

efter påkørsel  

mand knytter næven
Sport

Årets fund: Her er

de 10 kandidater 

mand hopper ud af fly
Helt vildt

OL-deltager i fængsel:

Lod sit fly styrte til jorden

politi til stede på vej
Krimi

Kvinde melder sig selv

efter fatal påkørsel 

politibiler holder på vej
Krimi

Person fundet død

- mand anholdt 

folk går forbi blomster i Paris
Nyheder

Advarer: Stor risiko

for terror op mod jul

Blå blink fra udrykning
Krimi

Dansk mand fængslet

i Sverige for drab 

en mand på en rå scene
Kendte

Sting i København: 

Kæmpe show på vej

En gråhåret mand taler
Kongelige

Kronprinsen er rejst til Dubai

et gerningssted
Krimi

15-årig sigtet for grov vold mod hjemløs mand 

Putin og en sheik smiler
Nyheder

Putin besøger to store olielande 

en julemand i Tivoli
Livsstil

Konkurrence: Vind Tivolibilletter og turpas

en høj blond kvinde
Kendte

Brigitte Nielsen: Jeg starter forfra

en wok med mandler i
Mad og drikke

Sådan laver du lækre brændte mandler

en elektrisk bil
Biler

Dansk fagforbund i sympatikonflikt med Tesla

en ung kører bil med mobiltelefon i hånden
Biler

Unges mobilbrug under kørslen er massivt 

Tre farvestrålende glas med lemonade
Mad og drikke

Energidrik koster endnu et liv

et par mandeben i høje støvler
Kendte

Gæt et par mandeben

En futuristisk truck
Nyheder

Hvordan pokker kommer man ind i Teslaen?

betjente på en strand
Krimi

Kvindelig turist på paddleboard bidt ihjel af haj

ishockeyspiller
Nyheder

Efter dødsulykke: Vil 

have bedre beskyttelse

tre mand får servering udendørs
Nyheder

Hyg dig til

klokken to om natten

mand og kvinde
Film og TV

Smugkig: Første

billeder fra ny stor-serie

portræt af mand
Nyheder

Andreas Mogensen: Nu

føles det mere som et hjem

fem mennesker
Film og TV

Valdes Jul: 

Banker konkurrenterne

håndboldhold
Sport

Håndboldkvinder:

Nu kan der nørdes

mand og kvinde
Kongelige

Deler julevideo: Frederik

og Mary pynter juletræ

portræt af mand
Nyheder

Skæld ud til regeringen

en elbil
Biler

Toyotas elektriske tigerspring