Knokler dag og nat: George får 63 kroner i timen på metrobyggeri
George Buruiana har arbejdet på det københavnske metrobyggeri de seneste fem måneder. Han får 8,2 euro i timen. Foto: Avisen.dk
Rumænske George Buruiana har arbejdet op til 65 timer om ugen i forbindelse med metrobyggeriet i København. Lønnen er helt i bund og langt under den gængse i Danmark.

Arbejdsdage til langt ud på natten og en timeløn, der kun lige runder 60 kroner. 

Det er vilkårene for den rumænske metroarbejder George Buruiana, der siden juni har arbejdet på et stort lager i Brøndby ved København med at skære fliser til metrostationerne. 

- Vi arbejder på alle tider af døgnet, og vores løn er alt for lav. Jeg ved, at jeg bliver snydt, men jeg kan ikke gøre noget, siger George Buruiana til Avisen.dk. 

Avisen.dk har set George Buruianas lønseddel, der viser en timeløn på 63 kroner.

Derudover betales hver måned 20 diæter på hver 60 euro (450 kr.) for arbejde i udlandet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Der udbetales kun løn for 37 timer om ugen, men den reelle arbejdstid er ifølge George Buruiana langt højere.

- Jeg har arbejdet her i fem måneder. Vi arbejder længe - seks dage om ugen - så den ugentlige arbejdstid er mindst 65 timer, siger George Buruiana.

George Buruianas lønseddel, der viser en timeløn på 8,24 euro timen. Det svarer til knap 63 kroner. Foto: Privat

Ingen læge 

Udover George Buruiana har mellem 60 og 100 rumænske og italienske arbejdere ifølge Avisen.dk's oplysninger været ansat på byggepladsen i Priorparken i Brøndby.

George Buruiana understreger, at mange af hans kolleger er bange for at stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold.

- Hvis vi brokker os, så bliver vi smidt hjem. Folk er bange for at miste deres løn og deres arbejde, og derfor holder de mund, siger George Buruiana. 

Han bor sammen med mange af de andre metroarbejdere i en skurvognslejr i København.

- Forholdene dér er ikke gode. Maden er uspiselig, og folk bliver tit syge, siger George Buruiana. 

Han har selv fået skader i ryg og nakke efter de lange arbejdsdage på metrobyggeriet, men han kan ikke gå til lægen i Danmark, da hans italienske arbejdsgiver ikke har en sundhedsforsikring. 

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Min læge er i Italien, og det danske system kan ikke hjælpe mig, siger han.

Stor alvor

George Buruiana håber, at hans historie kan hjælpe med at forbedre forholdene for metroarbejderne i Brøndby.

- Den måde, vi er blevet behandlet på, er ikke i orden, og jeg håber, at vi snart får den løn, som vi har krav på, når vi arbejder i Danmark, siger George Buruiana.

Hos Copenhagen Metro Team, der er hovedentreprenør på metro-projektet, siger vicedirektør Sigurd Nissen-Petersen, at man er opmærksom på, at der kan være problemer på arbejdspladsen i Brøndby.

- Vi ser med stor alvor på det her. Hvis der er tale om underbetaling eller brud på overenskomsten, så skal der rettes op på det hurtigst muligt, siger Sigurd Nissen-Petersen.

via Listen To News