Administration 

Frank J. i modvind: Luksuriøs borgmesterbil lavet af underbetalte ansatte

Overborgmester i København, Frank Jensen (S), kører rundt i en skattefinansieret borgmesterbil bygget af underbetalte fabriksarbejdere. (Foto: Foto: Bax Lindhardt /Scanpix)

FOA opfordrer overborgmester Frank Jensen til at skille sig af med sin borgmesterbil, efter det er kommet frem, at underbetale arbejdere står bag borgmesterbilen.

- Jeg ville nok finde en anden borgmesterbil, hvis jeg var Frank Jensen.

Sådan lyder opfordringen fra formand i fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, til overborgmester Frank Jensen (S), efter det er kommet frem, at underbetalte arbejdere står bag Frank Jensens skattefinansierede borgmesterbil.

Borgmesterens luksuriøse californiske Tesla Model S er 100 procent elektrisk, og ifølge Frank Jensen (S) er den et af de tiltag, der skal være med til at opfylde Københavns ambition om at være en CO2-neutral hovedstad.

Men arbejdsforholdene for de arbejdere, der har fremstillet Frank Jensens Tesla, er under hård kritik.

Tesla underbetaler sine ansatte, og de ansatte må ikke organisere sig i fagforeninger. På Fremont-fabrikken i Californien i USA, hvor bilerne bliver fremstillet, har ambulancefolk kørt i fast rutefart på grund af et stort antal arbejdsulykker.

Mindst 100 gange siden 2014 har ambulancefolk måttet hente medarbejdere, der har fået det dårligt eller faldet om på grund af stress eller vejrtrækningsproblemer.

Frank Jensen afviser at have kendt til de dårlige arbejdsforhold hos Tesla. Nu har han sat sin forvaltning til at undersøge, hvad der er op og ned i sagen.

FOA til Frank: Skil dig af med Teslaen

Ugebrevet A4 har tidligere afdækket, hvordan fagforbundenes pensionsselskaber investerer i Tesla på trods af dokumenterede dårlige arbejdsforhold.

De dårlige arbejdsforhold hos ansatte i Tesla har fået pensionsselskabet for FOA’s medlemmer, Pensam, til at trække sine aktier ud af Tesla.

Ifølge FOA’s formand Dennis Kristensen ligger Tesla i den sorte ende i forhold til lønmodtagerrettigheder, og Tesla-investeringer er derfor i direkte strid med Pensams etiske retningslinjer.

Nu opfordrer Dennis Kristensen overborgmesteren til at skille sig af med den elektriske borgmesterbil.

- Det ville være meget rosværdigt af overborgmesteren, hvis han får skiftet borgmesterbilen ud, når den har udtjent sin tid. Jeg ville helt klar selv have skilt mig af med den, siger Dennis Kristensen.

Han understreger, at som arbejderparti sender man et dårligt signal til borgerne, når overborgmesteren kører rundt i en bil, der er blevet black-listet af fagbevægelsen.

- Der er kommet rigtigt meget frem om Tesla og dårlige arbejdsvilkår, og derfor tænker jeg, at Frank Jensens sympatiske signal om miljø og klima bliver overskygget af et skidt signal om dårlige arbejdsforhold og lønmodtagerrettigheder, siger Dennis Kristensen.

"Det virker som en rigtig god bil, og jeg glæder mig til, vi skal bruge den. Den kører langt på en opladning og kan fungere som rullende kontor. Samtidig er den blevet fremhævet som et miljø- og prisvenligt alternativ til de dyrere luksusbiler, der kører på benzin og diesel"
Frank Jensen til mx.dk, da han fik sin bil i 2014.

Ingen sosu'er kører Tesla

Frank Jensen har ellers tidligere været på barrikaderne for faglige rettigheder hos leverandørene til Københavns Kommune.

I et interview i Berlingske fra 2015 udtalte Frank Jensen i forbindelse med flyselskabet Ryanair, at Københavns Kommune stiller krav til alle kommunens leverandører, om at de skal tilbyde deres ansatte ordentlige løn- og arbejdsforhold:

”Social dumping er noget svineri, som vi slår hårdt ned på her i København. Derfor stiller vi krav til alle, der vil levere til kommunen, herunder sælge os en flybillet, om at de skal tilbyde deres ansatte ordentlige løn- og arbejdsforhold. […] For vores regler betyder, at vi ikke indgår kontrakter eller køber varer af leverandører, som ikke giver ordentlig løn.”

I Københavns Kommunes indkøbspolitik er det da også nedskrevet, at borgere og kommunalt ansatte skal have sikkerhed for, at kommunen stiller høje krav til eksempelvis miljø og arbejdsmiljø. De såkaldte sociale klausuler. 

Når Teslaen alligevel er sluppet igennem indkøbspolitikken, kan det skyldes, at fokusset på miljø har vejet tungere end fokus på lønmodtagerrettigheder, bemærker Dennis Kristensen.

- Teslaen er nok sluppet igennem politikken, fordi det er en enkelt anskaffelse. Jeg har ikke hørt om nogen sosu-assistenter, der har kørt rundt i Tesla, så kommunen har næppe kunnet forestille sig at tænke i bil-indkøb. Og så har miljøhensyn nok bare vejet tungere, siger han.

Frank Jensen vil undersøge sagen

Det har ikke været muligt at få et interview med Frank Jensen om, hvorvidt der er blevet taget hensyn til Københavns Kommunes indkøbspolitik i indkøbet af Tesla-borgmesterbilen. 

Men i en email skriver han, at problemerne hos Tesla kommer bag på ham.

- Jeg har ikke før hørt om problemerne hos Tesla, og de kommer bag på mig. Så jeg vil bede min forvaltning undersøge, hvad der er op og ned i sagen. Når jeg har fået en orientering, vil jeg tage stilling til, hvad der skal ske, skriver han.

Han afviser desuden spørgsmålet om, hvorvidt miljøet vejer tungere end at støtte op om gode arbejdsforhold.

- Det er klart, at kommunens borgmesterbiler kører på el og brint, fordi det hverken sviner eller larmer og er godt for byens luft og CO2-regnskab. Men der er ikke tale om en afvejning mellem miljøet og arbejdsforhold, svarer han. 

Så ringe arbejdsforhold har ansatte hos Tesla:

- Ansatte, der har fri fra jobbet, bliver forhindret i at dele fagforeningsvenlige brochurer ud udenfor fabriksportene i strid med lovgivning.

- Siden 2014 har ambulancer mindst 100 gange hentet medarbejdere, der har fået det dårligt på grund af stress eller vejrtrækningsproblemer.

- Der er blevet registreret hændelser eller arbejdsulykker for 8,8 ud af 100 arbejdere i 2015 sammenlignet med 6,7 hændelser per 100 arbejdere for bilindustrien generelt.

- The Guardian har talt med 15 forskellige ansatte på Teslas amerikanske fabrik. Produktionsteknikeren Jonathan Galescusiger: »Jeg har set folk falde om, ramme gulvet som en pandekage og slå deres hoved. Men de (Tesla, red.) satte os bare til at arbejde rundt omkring dem.«

- Ifølge amerikanske medier tjener en ansat på Teslas bilfabrik mellem 17 og 21 dollars (108 til 133 kroner) i timen, mens gennemsnitslønnen for produktionsarbejdere i USA's bilindustri er mere end 25 dollars (158 kroner) i timen.  

- Fagforeningen United Auto Workers union, UAW, har i flere år forsøgt at få lov at organisere Teslas cirka 10.000 produktionsmedarbejdere. Men Tesla-milliardæren Elon Musk har hårdnakket nægtet at lade fagforeningen komme indenfor på den store fabrik i Fremont. 

- Ifølge Ekstra Bladet fik en gruppe østeuropæiske immigranter 33 kroner i timen for at bygge en californisk fabrik til Tesla. 

Kilder:
Ugebrevet A4. http://www.ugebreveta4.dk/danske-pensionsselskaber-investerer-millioner-i-ameri_21001.aspx 
The Guardian: https://www.theguardian.com/technology/2017/may/18/tesla-workers-factory-conditions-elon-musk
Ekstra Bladet: http://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/teknologi/tesla-under-anklage-saa-groft-underbetales-arbejdere/6084964 

Fra efter branden på Børsen
Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

portræt mand
Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

logo på retsbygning
Krimi

Fik fast løn for at sælge hash

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner