Når der er spaghetti med kødsovs på tallerknen, eller når der bestilles en pizza med kødsovs i pizzeriaet, så skal kødsovsen stamme fra en ko. Ellers skal forbrugeren have klar besked.
Sådan lyder det fra Forbrugerrådet efter den seneste tids afsløringer af hestekød i hakket kød.
- Som almindelig dansk forbruger har man en klar forventning om, at kødsovs er lavet af oksekød. Sådan er det. Det er vildledning, når man får noget andet, end det man forventer, siger formanden for Forbrugerrådet, Anja Philip.
Hun mener, at det derfor må være op til producenten særligt at mærke kødsovsens indhold, hvis det ikke er oksekød, men for eksempel hestekød eller kylling.
- Det er jo af samme grund, at det fremgår tydeligt, når det for eksempel er kalkunbacon. Det er fordi, vi forventer, at bacon er fremstillet af grisekød, siger Anja Philip.
Fødevarestyrelsens rejsehold har haft travlt med at besøge jyske pizzeriaer i de seneste par dage og teste for hestekød, efter at et jysk slagteri er kommet i søgelyset for at blande hest i hakket oksekød.
Det er ikke i sig selv ulovligt, hvis blot køberen er klar over det.
Slagteriets kød er typisk blevet solgt til pizzeriaer. Her har Fødevarestyrelsens rejsehold kigget grundigt på menukort - for det kan blive afgørende for sagen, om pizzaen bliver solgt som "pizza med oksekød" eller blot "pizza med kødsovs."
For hestekød er jo også kød, lyder det fra Fødevarestyrelsen, som opfordrer forbrugerne til at stille kritiske spørgsmål til de fødevarer, de køber. Men det bør ikke være forbrugerens ansvar, mener rådet.
- Alt slags kød kan være udmærket, men som forbrugere kan man have sine individuelle grunde til, at der er noget kød, man ikke vil spise. Derfor skal der være tydelig mærkning, så forbrugerne kan tage et oplyst valg, siger Anja Philip.
- Vi er vant til et højt niveau af forbrugersikkerhed og gennemsigtighed i Danmark, og vi synes, at den tillid er vigtig at opretholde. Sådan nogle sager som hestekød i kødsovs er ærgerlige, og derfor bør alle stramme op, tilføjer hun.
Anja Philip mener, at Fødevarestyrelsens kontrollører og madproducenterne skal stramme op og sørge for, at råvarer og markedsføringen stemmer overens med forbrugernes forventninger.
Fødevarestyrelsens Rejsehold har haft særligt fokus på sammenblandet kød efter skandalen om hestekød i okselasagne og flere andre færdigretter, som er havnet i europæiske og danske frysediske.
/ritzau/