Fødevarekrise rammer de fattigste

* Den værste tørke, USA har oplevet i over et halvt århundrede, har været med til at sende de globale fødevarepriser opad igen. Visse afgrøder som majs og hvede er steget op mod 50 procent i juni og juli.

* Tørken har også sat sine spor i dele af Europa, blandt andet i Spanien, hvor hvedehøsten i år ventes at ligge 25 procent lavere end sidste års høst.

* Hjælpeorganisationen Oxfam siger, at de stigende fødevarepriser kan betyde, at millioner af fattige mennesker rundt om i verden vil opleve hungersnød.

* I sidste uge advarede hjælpeorganisationerne Red Barnet og World Vision om, at der alene i Sahel-regionen - et fattigt område, der omfatter Mali, Mauretanien, Niger, Burkina Faso, Senegal og Tchad - lever over en million børn, der risikerer alvorlig fejlernæring på grund af tørke og de stigende fødevarepriser.

* I forvejen er omkring en milliard mennesker i verden for fattige til at brødføde sig selv.

* Fejl- og underernæring koster 200.000 børn livet hvert år, vurderer hjælpeorganisationer.

* I 2007 og 2008 forårsagede de stigende fødevarepriser optøjer blandt de fattigste i en række lande, fra brødkriser i Egypten og Mozambique og til Mexicos såkaldte tortilla-optøjer.

* I 2007 kostede et kilo af mexicanernes nationalspise, tortilla, 5,73 pesos. I dag er prisen steget til 9,76 pesos, viser tal fra Mexicos økonomiministerium.

* Efteråret kan byde på mere tørke og oversvømmelse. Japans meteorologiske institut advarede fredag om, at vejrfænomenet El Niño kan forværre forholdene og i værste fald skabe tørke i Australien, dele af Afrika, det sydøstlige Asien og Indien, mens der vil komme oversvømmelser i andre dele af verden.

/ritzau/