Stressramte patienter på de arbejdsmedicinske klinikker kommer hovedsageligt fra offentlige arbejdspladser, viser en ny rundspørge, som Ugebrevet A4 har foretaget.
At det netop er de offentligt ansatte, der fylder mest på stressklinikkerne, overrasker ikke Dennis Kristensen, formand for fagforeningen FOA, der netop repræsenterer de offentlige ansatte, bl.a. sosu'er og portører.
Men det vidner om en uhyggelig samfundsudvikling, mener han.
- Kigger man på størrelsen af det private og offentlige arbejdsmarked, burde der være langt flere privatansatte på de arbejdsmedicinske klinikker, men virkeligheden er, at det i høj grad er de offentligt ansatte, som i de her år er udsat for et ekstraordinært pres, siger han til Avisen.dk.
Provokerende jobopslag
Siden den økonomiske krise i 2008 har man nedlagt omkring 30.000 stillinger, påpeger Dennis Kristensen.
Og det har uomtvisteligt resulteret i færre hænder på arbejdspladserne særligt i kommunerne og regionerne, forklarer han.
- Mange har mistet kollegaer. Samtidig vokser arbejdsbyrden, selvom rammerne til at udfylde den bliver snævrere og snævrere, siger han.
Han er bange for, at de kommunale politikere langsomt er ved at acceptere, at der er belastninger i mange jobs i det offentlige, som man bare må æde.
- Nogle af de der stillingsannoncer, hvor man søger robuste medarbejdere, provokerer mig voldsomt. Den underliggende tone er, at man skal kunne tåle mosten, ellers må man bare finde et andet arbejde, siger han.
Ifølge ham er det en falliterklæring, hvis de ansatte må kaste håndklædet i ringen, hvis de ikke kan arbejde under uhensigtsmæssige arbejdsforhold.
Omsorgsfag er udsatte
Erfaringen på de fleste af stressklinikkerne er, at hovedparten af patienterne kommer fra omsorgsfag, der traditionelt er offentlige fag.
Det er især sygeplejersker, skolelærere, pædagoger og social- og sundhedsassistenter, der kommer til klinikkerne med tegn på stress, lyder det fra flere af de arbejdsmedicinske klinikker.
Og det er der en god forklaring på, mener FOA-formanden. Gennem FOA repræsenterer han næsten 95.000 medlemmer fra social og sundhedssektoren og over 44.000 fra den pædagogiske sektor.
- Hvis en hjemmehjælper skal besøge 25 ældre på en vagt og går hjem med følelsen af ikke at have kunnet levere en god nok indsats, kan det give en følelsesmæssig belastning. Det kan skubbe til stressen, siger han.
Smertegrænsen er nået
Både politikerne på Christiansborg og dem i kommunerne er nødt til fremover at have et større fokus på problemerne med stress i det offentlige, pointerer Dennis Kristensen.
Der skal sættes en stopper for den måde, forholdene fungerer på i dag, fastslår han:
- Vi har nået grænsen, hvor vi er i gang med systematisk at slide de ansatte ned til sokkeholderne.