Der bliver løbet hurtigere og hurtigere rundt om på de danske hospitaler.
Hver femte sygeplejerske har altid meget travlt, viser en ny undersøgelse, som Megafon har lavet for Dansk Sygeplejeråd. Undersøgelsen kommer i kølvandet på TV2’s afsløringer af kritisable forhold i sundhedsvæsenet i forbindelse med dokumentaren 'Patienten der fik nok', som bliver sendt torsdag aften.
Den høje fart går ifølge sygeplejerskerne selv også ud over kvaliteten i arbejdet. Samme undersøgelse viser nemlig, at knap hver 10. sygeplejerske aldrig når alle sine arbejdsopgaver.
- Det er et tydeligt signal om, at hverdagen er blevet langt mere presset for alle sygeplejersker, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen til Avisen.dk.
Hun understreger, at det er en stor stressfaktor aldrig at nå alle sine opgaver, ligesom tallene vidner om en hverdag på de danske hospitaler uden pusterum for sygeplejerskerne.
- Det er et udtryk for, at der er nogen, der går på arbejde om morgenen og først når de tjekker ud om eftermiddagen opdager, at de slet ikke har været på toilettet eller har nået at spise frokost. De tilsidesætter en række egne behov for at hjælpe andre i den tid, de nu er sat til at være på arbejde, forklarer Grete Christensen.
Kan få alvorlige konsekvenser
Og det kan få alvorlige konsekvenser, mener hun.
- En konstant travlhed er med til at svække sikkerheden, fordi det ikke kan undgås, at koncentrationen svigter en gang imellem. Nogle af de ting, du ikke når, er også vigtige ting, som har fatale konsekvenser, når det drejer sig om den enkelte patient, siger Grete Christensen.
Samtidig understreger hun, at det også har menneskelige konsekvenser for de enkelte sygeplejersker.
- Det er ikke sundt for nogen at leve i et højt arbejdstempo hele tiden. Det kan være rigtig sundt i perioder, ligesom det kan være sundt at dyrke intensiv sport i perioder, men så er det også godt for kroppen at restituere en gang i mellem, forklarer sygeplejerskeformanden.
Er blevet værre
Undersøgelsen viser samtidig, at problemet er blevet værre over de seneste år. Således er der i dag dobbelt så mange sygeplejersker, der altid har travlt, som for tre år siden. Og andelen af sygeplejersker, der aldrig når alle deres opgaver, er mere end tredoblet.
- Der er strammet en effektiviseringsskrue hvert eneste år, når der er lavet budgetter, der hedder to procents yderligere effektivisering i år. Det er det her et meget godt udtryk for, siger Grete Christensen.
Hun har derfor et klart budskab til politikerne.
- Der er brug for flere sygeplejersker. Og så er der brug for, at politikerne tager ansvar og gør noget ved den mishandling, vi udsætter vores sundhedsvæsen og dets medarbejdere for. I dag er det den enkelte sygeplejerske, der skal bære hele presset. Og det er simpelthen ikke rimeligt, lyder det fra Grete Christensen.
De medvirkende sygeplejersker har vurderet spørgsmålene på en skale fra 1-5, hvor 1 betyder 'altid' og 5 'aldrig'.
Er det nødvendigt at arbejde meget hurtigt?
- (Altid)21,5%
- 46,3%
- 26,7%
- 5,1%
- (Aldrig) 0,3%
Hvor ofte sker det, at du ikke når alle dine arbejdsopgaver?
- (Altid) 8,4%
- 32,6%
- 28,4%
- 24,9%
- (Aldrig) 4,9%'
Undersøgelsen er lavet i perioden 12. marts til 7. april og baseret på 2.212 besvarelser.
UDVID