Psykiater: Stressramte skal i arbejdstøjet inden tre uger
Selvom man er sygemeldt med stress, er det vigtigt, at man er i løbende kontakt med sin arbejdsplads, mener psykiater. (Foto: Foto: PPclinic)
I dag går stressramte alt for lang tid hjemme. Konsekvensen kan være depression og isolation, advarer psykiater.

To til tre uger. Længere tid har man ikke brug for at være væk fra arbejdspladsen, hvis man er gået ned med stress. Opråbet kommer fra Lars Aakerlund, der er speciallæge i psykiatri og direktør i PPclinic.

- Hvis man har fået stress, er det meget vigtigt, at man løser det på sin arbejdsplads og ikke går derhjemme og venter på, at det går over af sig selv. Længere tids sygemelding kan gøre ondt værre, siger Lars Aakerlund til Avisen.dk.

Når man er sygemeldt, risikerer man at blive isoleret derhjemme. Man kommer længere væk fra arbejdet og bekymrer sig mere, forklarer han.

Derfor skal en stressramt ifølge psykiateren tidligt tilbage på arbejde, men med justerede arbejdsforhold, så der ikke opstår endnu en overbelastning.

Tre måneders sygdom

Avisen.dk omtaler i dag en ny stressundersøgelse blandt 1.250 medlemmer af HK/Privat, der blandt andet tæller it-medarbejdere, handelsrejsende, samt klinik- og kontorassistenter. Undersøgelsen kortlægger, hvor hurtigt stressramte var tilbage på arbejdet.

Halvdelen af de stressramte var sygemeldte i en til seks måneder. Og for de flestes vedkommende – 42 procent – tog det én til tre måneder, før de var klar til at arbejde igen.

Mange medarbejdere, som er gået ned med stress, tror, at de af sig selv får det bedre. Men det er sjældent tilfældet, har Lars Aakerlund erfaret.

- Det er vigtigt, at problemerne løses i samarbejde med ledelsen på arbejdspladsen, og at man er i kontakt med sin arbejdsplads. Ellers kan man også risikere at få fantasier om, at kollegaerne ikke kan lide en, siger han.

Seks måneder er for længe  

Lars Aakerlund arbejder i PPclinic i Gentofte, hvor man dagligt hjælper stresssygemeldte. Mange af dem har gået derhjemme i tre til seks måneder, og har i den tid fået det værre, forklarer han.

Mange af de mennesker, der kommer i stressbehandling på klinikken, er først skeptiske overfor idéen om, at de skal starte på arbejde efter få uger.

Lars Aakerlund oplever da også, at der kan være undtagelser, hvor nogle ansatte har brug for lidt mere end tre uger derhjemme.

Samtidig understreger han, at selvom man føler, det er bedst for en selv at være derhjemme i lang tid, er det ikke nødvendigvis det rigtige valg.

Depression

I undersøgelsen fra HK/Privat, der er lavet af analysebureauet Epinion, har man også spurgt ind til hyppigheden af sygemeldinger forårsaget af depression.

Til det svarer 10 procent af de adspurgte, at de inden for de seneste to år har været sygemeldt på grund af depression.

Depression er ofte en følge af stress. Depression kræver hjælp og behandling udefra for at gå over. Og hænger man fast i sit hjem, kan det faktisk gøre depressionen tungere, forklarer han:

- Hvis man går alene derhjemme, kan depressionen udvikle sig, så man får det endnu værre.

Stressekspert er uenig

Spørger man stresseksperten Thomas Milsted, der har arbejdet med stress i næsten 20 år, findes der ingen tommelfingerregel for, hvor lang tid et sygdomsforløb med stress bør tage.

- Hver sag er unik, så det giver overhovedet ikke mening at sætte tid på. Man kan ikke bare sige, at man skal hurtigt ud, og så er man klar og rask, siger han.

Thomas Milsted oplyser dog, at jo længere man er sygemeldt med stress, jo større er sandsynligheden for, at man ikke kommer tilbage til arbejdsmarkedet.

Men af den grund kan man ikke konkludere, at det udelukkende gælder om at komme så hurtigt tilbage som muligt, mener han: 

- Det afgørende er, hvor hurtigt man kommer i behandling for stress, og hvor god behandlingen er.

via Listen To News