Så hårdt rammer stress privatansatte

Kontor- og klinikassistenter og andre medlemmer i HK/Privat, der melder sig syge på grund af stress er blevet en del af hverdagen hos mange private virksomheder. Det viser nye tal.
Det er slet ikke ualmindeligt, at medarbejdere under HK Privat må stoppe med at arbejde på grund af stress.
Det er slet ikke ualmindeligt, at medarbejdere under HK Privat må stoppe med at arbejde på grund af stress. Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

I fagforeningen HK/Privat har hvert sjette medlem været sygemeldt med stress inden for de sidste to år. Det viser en ny repræsentativ undersøgelse, som analysefirmaet Epinion har lavet for fagforeningen. 

Der er ikke tidligere lavet lignende undersøgelser blandt de privatansatte i HK, men ifølge arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat June Halvorsen bliver flere og flere fra sektoren ramt af stress.

Og antallet af stressramte er for højt, når hver sjette har været sygemeldt, mener stresseksperten Thomas Milsted. Det betyder nemlig, at alt for mange ansatte bliver syge i stedet for at gavne arbejdsmarkedet, påpeger han.     

Det bør få alarmklokkerne i den private sektor til at ringe, mener June Halvorsen fra HK/Privat.

Skræmmende udvikling

I alt er 1.250 medlemmer af HK/Privat blevet spurgt ind til det psykiske miljø på deres arbejdsplads. Foreningen repræsenterer blandt andet it-medarbejdere, handelsrejsende samt klinik- og kontorassistenter.

Mange HK’ere oplever stress, fordi presset på dem er blevet større, forklarer Thomas Milsted, der har arbejdet med stress i omtrent 20 år.

- Hvis du eksempelvis sidder som sekretær, er du presset fra alle sider, fordi der kommer flere og flere, du skal servicere på samme tid. Du er en blæksprutte, der pludselig får brug for endnu flere og længere arme, siger han til Avisen.dk.

Som følge af finanskrisen er flere sekretærstillinger blevet sparet væk. Og udover en større bunke af arbejdsopgaver efterlader det også mange sekretærer med frygten for at blive fyret, forklarer han.

Over halvdelen oplever stress

Mere en hver anden – 60 procent - af de adspurgte HK’ere i private virksomheder oplyser i undersøgelsen, at der i løbet af de seneste to år har været sygemeldinger relateret til stress på deres arbejdsplads.

Det vidner om en uhyggelig tendens, mener arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat June Halvorsen.

- Det er alarmerende, fordi vi har mennesker, der bliver syge af at gå på arbejde. Det kan have store personlige omkostninger for den, der går ned med stress, siger hun.

Ligesom stresseksperten Thomas Milsted peger hun på, at det har konsekvenser for dem, der står tilbage med endnu flere opgaver, når kollegerne stresssygemeldes.

Stigende stresstal

Stress er generelt et problem med vokseværk.

- Mens der på landsplan var omkring seks procent, der ofte følte sig stresset i 2001, er der i dag 15 procent, der tit føler sig stresset, pointerer stressekspert Thomas Milsted.

Når flere og flere bliver stresset er det vigtigt, at arbejdsgivere og medarbejder tager et fælles ansvar for at forebygge, at medarbejdere går ned med stress, fastslår June Halvorsen fra HK/Privat

- Det kan godt være, det er den enkeltes problem, men det skal løses i fællesskab. Ledelse skal sørge for ordentlige arbejdsvilkår, mens de ansatte skal være gode til åbent eller anonymt gennem en APV at gøre opmærksom på, hvis noget ikke fungerer, påpeger hun.

Den offentlige sektor er mere udsat

Ifølge Thomas Milsted er stress især udbredt indenfor nogle arbejdsområder.

- Lige for tiden er det nok ansatte i staten eller kommunerne, der oplever det mest voldsomme arbejdspres, vurderer han.

I det private erhvervsliv har man tit flere penge at gøre godt med. Det betyder også, at man ofte har flere midler til at bekæmpe stress, forklarer Thomas Milsted.

For nyligt skrev Avisen.dk om, at den private sektor ikke tager stress alvorligt nok, ifølge næstformanden i LO Morten Skov.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.