Ros til fagforbund: Tager helt nyt våben i brug mod stress
Formand for HK Kommunal Bodil Otto inviterer 250 arbejdsmiljørepræsentanter til kongres. Vi er nødt til at gå nye veje i kampen mod stress, siger hun. Foto: HK Kommunal.
Som den første fagforening nogensinde inviterer HK Kommunal 250 arbejdsmiljørepræsentanter med til kongres.

Jobkonsulenter, der drøner rundt og hele tiden presses af nye krav.

Kontorassistenter på rådhuset, der flyttes rundt mellem forskellige kontorer og opgaver, fordi der ustandeligt er forandringer i organisationen.

Og lægesekretærer, der flyver og farer for at nå at udfylde journaler og give patienterne god service.

Mange af HK Kommunals 49.000 medlemmer er ved at segne under arbejdspres, omorganiseringer og konstante nye krav. Og nogle bukker under for stress og bliver sygemeldte.

Men det vil HK Kommunal nu gøre noget ved. Søndag begynder HK-sektorens kongres, hvor der er fokus på psykisk arbejdsmiljø. Og for første gang nogensinde har et dansk fagforbund inviteret 250 arbejdsmiljørepræsensentanter fra hele landet med til kongres for at høre deres bud på, hvordan fagforeningen kan hjælpe med at forbedre arbejdsmiljøet.

Startskud til ny strategi 

Formanden for HK Kommunal Bodil Otto siger lige ud, at fagbevægelsen er nødt til at gå nye veje for at bekæmpe stress-epidemien i den offentlige sektor.

- Vores kongres er startskuddet til en stærkere satsning på at skabe et godt arbejdsmiljø på vores arbejdspladser. Og der vil vi gerne inddrage arebjdsmiljørepræsentanterne langt mere. De har en kolossal viden og indsigt, som desværre er lidt overset og ikke bliver bragt nok i spil i dag, siger hun.

Bodil Otto kalder det en fejl, at man ikke langt tidligere har bygget bro mellem tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i kampen for et bedre psykisk arbejdsmiljø.

- Det råder vi bod på nu, og jeg glæder mig rigtig meget til en anderledes kongres, siger hun.

Arbejdsmiljørepræsentanterne er klar til at tage toget til Kolding, hvor der hele mandag vil være debat i Sydbank Arena.  

Lægesekretærer løber stærkt

Anja Mørkholt Bengtsson fra Regionshospitalet i Viborg vil også være på pletten. Hun repræsenterer 65 lægesekretærer i Viborg og Skive og mener, at det er yderst relevant, at arbejdsmiljørepræsentanterne har fået en invitation.

- Folk føler jo hele tiden, at de skal løbe stærkere og at der forlanges mere og mere. Arbejdspresset er højt allevegne i dag, og hvis vi og tillidsrepræsentanterne kan inspirere hinanden til bedre at kunne forebygge stress, er det rigtigt godt, siger hun.

Også jobkonsulent Hüsiyn Kizolokac fra Holbæk kommune tropper op i Kolding.

- Arbejdspresset vokser og vokser, og mange bukker under for det. Hvis vi kan blive bedre til at reagere, når vi får mistanke om, at en kollega har stress, kan det spare os for mange penge på sygefraværskontoen, siger han.

- Jeg er meget glad for, at HK har erklæret kampen for et bedre arbejdsmiljø for en mærkesag, pointerer Hüsiyn Kizolokac.

Sektorformand Bodil Otto understreger, at psykisk arbejdsmiljø som udgangspunkt ikke er noget, som fagforbundet kan løse ved overenskomstbordet. Normeringer indgår nemlig ikke i overenskomstforhandlingerne.

- Men ved at sætte tillidsrepræsentanterne og arbejdsmiljørepræsentanterne sammen håber vi at finde nye løsninger, som vi kan arbejde med både lokalt og centralt, fastslår hun.

Et helvede af dokumentationskrav  

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det klogt at invitere arbejdsmiljørepræsentanterne.

- De offentligt ansatte presses hele tiden af new public management, af evindelige dokumentationskrav og alt skal registreres. For mange er det et helvede at arbejde i den offentlige sektor, fordi der er så meget pres og stress. Det lider mange af HK Kommunals medlemmer under, så det er rigtigt set af fagforeningen at bruge arbejdsmiljørepræsentanterne mere, siger han.

New public management er en særlig ledelsesstil, der især har haft til formål at spare og effektivisere inden for den offentlige sektor.

Henning Jørgensen henviser også til en omfattende undersøgelse blandt LO- og FTF-medlemmer fra sidste år. Den såkaldte APL-undersøgelse viste, at det store flertal af lønmodtagere mener, at fagforeningens allervigtigste opgave i dag er at skabe et godt arbejdsmiljø.

- Lønmodtagerne vil hellere have, at deres fagforening sikrer et godt arbejdsmiljø frem for mere i løn. Derfor tror jeg, at HK Kommunal er det første, men ikke det sidste fagforbund, der inviterer arbejdsmiljørepræsentanter med på kongres, fastslår han.

Klart signal til politikerne

Endelig understreger han, at det også er et opråb til politikerne både i KL og på Christiansborg om, at de faglige ledere er ved at have en kort lunte i forhold til arbejdspres og stress over for de ansatte.

- Det sender et klart og tydeligt signal til politikerne om, at fagbevægelsen mener det alvorligt, når man taler om, at arbejdsmiljøet skal forbedres, siger Henning Jørgensen. 

Op til overenskomstforhandlingerne i 2015 gennemførte HK Kommunal en undersøgelse blandt deres medlemmer, der var et wake up call til sektorbestyrelsen. Undersøgelsen viste nemlig, at det store flertal af medlemmer oplever, at der ikke er sammenhæng mellem ressourcer og opgaver.

Alt for mange skolesekretærer, socialformidlere, kontorassistenter og andre medlemmer af HK Kommunal oplever, at de må gå på kompromis med deres faglighed, at de har svært ved at yde den optimale service og at de står med etiske dilemmaer i deres hverdag, fordi de er for pressede.

Det er ifølge Bodil Otto opskriften på stress, når man presses på tid, faglighed og ikke oplever at have indflydelse på ens eget arbejde.

Digital kongres

Udover invitationen til arbejdsmiljørepræsentanterne byder kongressen også på en anden nyhed. HK Kommunals kongres bliver nemlig 100 procent digital. 

Den sædvanlige kongresmappe med masser af papir erstattes af en iPad til alle deltagerne. Der er en app med al kongresmateriale, og det vil også blive på iPaden at alle afstemninger skal foretages.

- Kongressen bliver digital hele vejen igennem. Papir er fortid, og vi arbejder meget med at gøre medlemmerne klar til øget digitalisering på arbejdspladserne, siger Bodil Otto. 

Fakta om HK Kommunals kongres

HK Kommunal holder kongres i Kolding fra søndag 31. januar til tirsdag 2. februar 2016.

Kongressen har tema om det gode arbedjsmiljø og især vægt på, hvordan man forbedrer det psykiske arbejdsmiljø. 

250 arbejdsmiljørepræsentanter deltager hele mandag i kongressen.

HK Kommunal har cirka 49.000 medlemmer. Blandt andet sagsbehandlere, laboranter, skolesekretærer, lægesekretærer, kontorassistenter, jobkonsulenter og IT-medarbejdere.  

Formand Bodil Otto og næstformand Mads Samsing genopstiller og forventes genvalgt.