Flyvemyrer på partnerjagt elsker våd sommer
En flyvemyre sidder og hygger sig. Det er et sjældent syn, normalt har de travlt i luften. Foto: Toby Hudson/Wikimedia
Det kedelige sommervejr er guf for flyvende myrer. Sværme af myrer er på jagt efter en mage.

Hvis du under arbejdet i haven eller midt i din dasen i sommerhuset har viftet store flyvende myrer af vejen, så har det en vaskeægte og højaktuel naturlig forklaring.

Store sværme af flyvemyrer indtager i disse uger landet.

Det våde og varme sommervejr giver de parringsmodne myrer gunstige forhold i sommeren 2011, forklarer Thomas Pape, lektor og insektekspert ved Københavns Universitet.

"Det er lige nu, de bliver udklækket," slår han fast.

Sommeren, som vi mennesker måske finder lidt kedelig, er således perfekt for flyvemyrer.

"Det har jo faktisk i det store hele været en ganske god sommer allerede med en hel del varme. Hvis det ikke er alt for tørt og ganske varmt, så vil der være god grobund for myrer," forklarer Pape videre, og minder om, at regnfuldt vejr er godt for alle slags insekter.

Flyvemyrer er i modsætning til almindelige myrer, som er hunkønnede arbejdermyrer, dronninger og hanner. De flyvende myrer er således den generation, som kan bære myreslægten videre.

Det sker, når de parrer sig i luften, derfor skal de have vinger, så de kan komme op og flyve og deltage i løjerne, forklarer Thomas Pape.

Myrerne kan desuden time udklækningen sådan, at den sker, når de helt lokale klimaforhold er perfekte omkring myretuen. Det er især på varme og vindstille dage.

Naturvejleder på de grønne områder i Århus, Bjarne Golles, får mange spørgsmål til de flyvende myrer, som de fleste ikke kender særlig meget til. Det er ærgerligt, fordi flyvemyren er et meget fascinerede insekt, mener han.

"De fleste forbinder myrer med et kravlende insekt, der har travlt med at arbejde hårdt for dronningerne i de store tuer. Så når de lige pludselig flyver, så er det, ja, uventet," siger Bjarne Golles.

Nok kan flyvemyrerne være forstyrrende midt i middagsluren, men farlige er de langt fra.

"Det kan se lidt drabeligt ud, men der er absolut ingen grund overhovedet til at være bange for flyvemyrer. De har alt for travlt med at sværme. De har mest øje for hinanden og vil hverken stikke eller bide," beroliger Thomas Pape.