Flykaptajn kræver viden om kosmisk stråling
For flybesætninger er det ikke noget nyt, mens flyrejsende nok næppe har hørt om fænomenet kosmisk stråling. Arkiv Foto: Colourbox.dk
Flyrejsende ved det næppe, men jo højere luftlag flyet befinder sig i, jo større kosmisk stråling bliver man udsat for.

Det er noget smukt og underfundigt ved at kigge ud af et flyvindue og se, hvordan det enorme maskineri med lethed svæver igennem skyerne.

Men knapt så fantastisk er det, at jo længere distancen er, og i jo højere luftlag flyet befinder sig i, jo større kosmisk stråling bliver vi udsat for.

For flybesætninger er det ikke noget nyt, mens flyrejsende nok næppe har hørt om fænomenet kosmisk stråling, skriver DR.

Men det skal der nu gøres noget ved, mener en pensioneret luftkaptajn, der truer med at hive den danske stat for retten.

For kosmisk stråling medfører øget risiko for kræft, og den viden bør flypassagererne have.

Siden 90erne har EU krævet, at luftfartselskaber nøje holder regnskab med, at de ansatte ikke overskrider grænsen for kosmisk stråling.

Hvis personalet nærmer sig grænsen, bliver deres vagtplaner lagt, så de flyver kortere ruter eller på distancer, hvor strålingen er mindre.

Den pensionerede luftkaptajn, Peer Widar Wollenberg, henviser til udenlandsk forskning fra bl.a. Canada og Island, som viser en større forekomst af kræft blandt flypersonale.

"Nogle forretningsrejsende flyver lige så meget eller mere end besætninger, og de bør da have den viden," siger Peer Widar Wollenberg til DR.

Kilde: DR