Flygtningehjælp: Alle stramninger mistænkeliggør flygtninge
Migranter reddes i Middelhavet tæt på Libyens kyst af organisationen Migrant Offshore Aid Station (MOAS) fra Malta. Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, mener, at flygtninge rammes af stramninger i dansk udlændingepolitik. Foto: Darrin Zammit Lupi/scanpix//Reuters
Smykkelov og familiesammenføring rammer flygtninge, mener Dansk Flygtningehjælps leder Christian Friis Bach.

Selv om flere af regeringens 67 stramninger af udlændingepolitikken ifølge Jyllands-Posten ikke har været taget fuldt i brug eller haft nogen direkte effekt, så påvirker de flygtningene.

Det mener Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach.

- Mange af disse forslag har mest karakter af symbolpolitik. Men de rammer, for de mistænkeliggør alle flygtninge. Det gør dem rigtig kede af det. Det ved vi, da vi er i kontakt med dem hver eneste dag, siger Christian Friis Bach.

16 af stramningerne har ikke været brugt fuldt ud eller har ikke haft direkte virkning. Det viser Jyllands-Postens gennemgang.

I marts i år skærpede regeringen reglerne, så udviste udlændinge mister lommepenge på godt 30 kroner om dagen, hvis de forsømmer deres pligter. Men ingen udlændinge er trukket i ydelsen, oplyser Udlændingestyrelsen.

Christian Friis Bach påpeger, at kvoteflygtninge fra FN's lejre foreløbig ikke kan komme til Danmark, som før modtog godt 500 af dem om året.

- De strander i områder, hvor FN siger, at de ikke kan være, og de ikke kan klare sig, siger DF's generalsekretær.

- Så en række forslag har en meget markant og negativ effekt på flygtninge. Hvad enten de kommer til Danmark eller ikke kan komme til Danmark.

Vælger Danmark den lette løsning ved at besvære flygtninges adgang til Danmark?

- Der er flere flygtninge og fordrevne end nogensinde før. 65 millioner mennesker har måttet forlade deres hjem. Langt, langt de fleste hjælpes i nærområder som Libanon, Jordan og Uganda, siger Christian Friis Bach.

- De huser millioner af flygtninge. Hvis vi skal overbevise dem om, at de skal klare den gigantiske opgave, så er det vigtigt, at vi også gør vores del.

/ritzau/