Flere finner er utilfredse med euroen
Utilfredsheden med euroen vokser i den finske befolkning. I 2016 skal Finlands parlament drøfte, om Finland skal træde ud af eurozonen. Det regnes dog for usandsynligt, at Finland siger farvel til den fælleseuropæiske valuta. Foto: Colourbox/free
Støtten til euroen daler i Finland, der bokser med dybe økonomiske problemer.

Finlands økonomi var tidligere kendt for højteknologi, Nokiatelefoner og en stram budgetpolitik, men i de senere år er økonomien blevet presset og er havnet i krise.

I eurozonen er det kun Grækenlands økonomi, der klarer sig værre, og nu begynder finnerne at blive kølige over for euroen.

Det viser i hvert fald en meningsmåling, som den statslige tv-station YLE offentliggør tirsdag.

Den fortæller, at 54 procent af finnerne går ind for, at Finland skal forblive i eurozonen, mens 31 procent vil ud.

På spørgsmålet om hvorvidt Finland vil klare sig bedre uden for eurozonen, svarer 44 procent "ja".

I en tilsvarende måling fra 2011 så det noget anderledes ud. Da var støtten til medlemskabet af eurozonen på 72 procent, mens 19 procent var imod.

En måling fra Eurobarometer sagde i november, at støtten er 64 procent. I november 2014 var støtten på 69 procent.

En gruppe finner har forsøgt at gøre noget ved deres utilfredshed.

Går tilstrækkeligt med borgere sammen, kan de tvinge parlamentet i hovedstaden Helsinki til at drøfte en særlig sag, og det er sket her.

Der er indsamlet 50.000 underskrifter for at få parlamentet til at drøfte, om Finland skal melde sig ud af eurozonen, og den debat skal afholdes i 2016.

Kritikerne af euroen påpeger blandt andet, at hvis Finland havde mark som valuta - som i gamle dage - så ville det være muligt at devaluere den finske valuta og på den måde gøre finske varer billigere i udlandet.

Det kan føre til øget eksport, og det er en metode, som måske kunne få Finland fri af krisen.

Nyhedsbureauet Reuters skriver dog, at det er usandsynligt, at debatten munder ud i, at Finland forlader eurozonen.

Finlands økonomi ventes at vokse med 0,3 procent i år og 0,7 procent i 2016. I EU er det kun den græske økonomi, der vokser langsommere.

/ritzau/Reuters