Flere anholdelser kan være på vej i Serbien

Verden

Flere krigsforbrydere risikerer at blive anholdt, efter at de bosniske serberes tidligere præsident, Radovan Karadzic, blev pågrebet fredag. Det vurderer dansk Balkan-ekspert, som er tidligere ekspertvidne ved krigsforbryderdomstolen i Haag.

To serbiske krigsforbrydere har ikke behøvet at bekymre sig for at blive anholdt og stillet til ansvar for deres handlinger under den blodige krig i Eks-Jugoslavien fra 1991 til 1995.

Indtil nu.

Anholdelsen fredag af den tidligere serbiske præsident Radovan Karadzic i en bus i Beograd, Serbiens hovedstad, åbner nemlig for flere anholdelser af serbiske ledere, som deltog i massakrer på regionens muslimer.

Det mener historiker Christian Axboe Nielsen.

Han er adjunkt Balkan-studier på Århus Universitet og tidligere ekspertvidne ved krigsforbryderdomstolen i Haag.

- Anholdelsen af Karadzic øger optimismen. Man kan gemme sig, men før eller senere er det slut. Nu mangler der kun to, siger Christian Axboe Nielsen.

De to centrale eftersøgte serbere i dag er Ratko Mladic, hærchef for den nu anholdte Karadzic, samt Goran Hadzic, den tidligere politiske leder for serberne i Kroatien.

Ifølge Christian Axboe Nielsen er anholdelsen langt om længe sket, fordi kirgsforbryderdomstolen i Haag har lagt pres på Serbien, og fordi EU har krævet anholdelsen som en betingelse for, at Serbien kan blive kandidat til at blive medlem af EU.

- Det er klart, at vi nok ikke ville have haft en anholdelse af Karadzic, hvis der ikke været et enormt pres fra EU, efter aftale med domstolen i Haag, siger Christian Axboe Nielsen.

Christian Axboe Nielsen har som tidligere ekspertvidne for krigsforbryderdomstolen i Haag deltaget i retssagerne mod flere serbiske krigsforbrydere, blandt andet Radovan Karadzic's højre hånd, Momcilo Krajisnik.

Han blev idømt 27 års fængsel.

faktaboks
Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand