Finanskrisen driver folk til selvmord
I Danmark har eksperter oplevet selvmordstruede mænd på grund af arbejdsløshed. Foto: colourbox
Den økonomiske krise er skyld i en stigning i selvmordsraten i Storbritannien, viser et nyt forskningsprojekt.

Finanskrisen har i forvejen mange kedelige konsekvenser, og nu mener britiske forskere at kunne føje endnu én til listen: Recessionen får angiveligt flere til at begå selvmord - især blandt mændene.

De seneste 20 år har antallet af selvmord i Storbritannien været dalende, men siden finanskrisen gjorde sit indtog i 2007-2008 har antallet været stigende, skriver forskere fra Universiteterne i Cambridge og Liverpool i medicintidsskriftet British Medical Journal.

Forskerne har regnet sig frem til, at 846 flere mænd og 155 flere kvinder tog deres eget liv i perioden 2008-2010, sammenlignet med hvis finanskrisen ikke havde været en realitet.

Og ifølge en af forskerne bag projektet, sociologen David Stuckler fra Cambridge University, skyldes en stor del af den triste udvikling, at arbejdsløsheden er steget.

- En stor del af mænds identitet og målbevidsthed er bundet op på deres job. Det giver dem en indkomst, status og en betydning, siger David Stuckler til nyhedsbureauet Reuters.

Den analyse tilslutter Bente H. Madsen sig. Hun er chefpsykolog på Center for Selvmordsforebyggelse i Aarhus og har selv oplevet flere mænd, der var selvmordstruede på grund af finanskrisens følgevirkninger - især arbejdsløsheden.

- Arbejdsløshed er lig med tab af selvrespekt og social status for mænd. De tænker måske lidt mere i "alt-eller-intet", end kvinder gør. For mange mænd er arbejdet det vigtigste, de har, siger Bente H. Madsen til Ritzau.

Tendensen bakkes op af, at selvmordsraten i Storbritannien faldt en smule i 2010, hvor der samtidig var en lille bedring i arbejdsløsheden blandt mænd.

Der findes ikke specifikke tal for, om der også er en lignende sammenhæng mellem selvmordsraten og finanskrisens følgevirkninger i Danmark.