Fifa efter dommersag: Sydafrika-Senegal skal spilles om
Sydafrikaneren Thulani Hlatshwayo (til venstre), der her ses spille mod Kap Verde, scorede til 1-0 i en kontroversiel landskamp mod Senegal for snart et år siden. Nu skal kampen mod Senegal spilles om. Foto: Anesh Debiky/AFP
Fodboldkampen mellem Sydafrika og Senegal skal spilles om, efter at en dommer er udelukket på livstid.

En korrupt dommer blev i marts udelukket på livstid på grund af mulig matchfixing, og nu skal den kamp, han dømte, spilles om.

Det besluttede Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) sent onsdag aften.

Det drejer sig om VM-kvalifikationskampen mellem Sydafrika og Senegal, som sydafrikanerne 12. november sidste år vandt 2-1 efter et kontroversielt straffespark.

Den ghanesiske dommer Joseph Odartei Lamptey fløjtede fejlagtigt for hånd på bolden og tildelte Sydafrika et straffespark efter 43 minutter ved stillingen 0-0.

Sydafrika scorede på straffesparket og endte med at vinde hjemmekampen 2-1 i Polokwane.

Det er efterfølgende ikke opklaret, om det var matchfixing, men Fifa idømte i marts dommeren livsvarig karantæne fra al fodbold.

Fifa meddelte ved den lejlighed, at Joseph Odartei Lamptey blev fundet skyldig i på ulovlig vis at have forsøgt at få indflydelse på kampens udfald.

Fifa oplyste onsdag aften, at Den Internationale Sportsdomstol CAS er af samme opfattelse, og det er årsagen til, at kampen nu skal spilles om.

Endnu er en præcis dato ikke fundet, men omkampen skal spilles i november.

Det er godt nyt for Senegal, som halter efter flere andre hold i den afrikanske VM-kvalifikation.

Senegal er nummer tre i gruppen med fem point, mens Kap Verde og Burkina Faso begge har seks point med to kampe tilbage at spille.

Med en sejr i omkampen kan Senegal bringe sig i spidsen og selv afgøre sin VM-skæbne. Kun gruppevinderen kommer med til VM i Rusland næste sommer.

/ritzau/