FAKTA: Finansloven er statens budget for næste år

Folketinget har fredag vedtaget finansloven for 2018. Få her et overblik over, hvorfor finansloven er vigtig.
Finansloven indeholder statens budget for det kommende år og skal være vedtaget, før Folketinget går på juleferie.
Finansloven indeholder statens budget for det kommende år og skal være vedtaget, før Folketinget går på juleferie. Foto: Martin Sylvest/arkiv/Scanpix

Folketinget har fredag vedtaget finansloven for næste år.

Få her et overblik over, hvad en finanslov går ud på:

* Finansloven indeholder statens budget for det kommende år. Regeringen skal hvert år fremsætte sit finanslovsforslag før 1. september. Det står i grundloven.

* Derefter mødes Folketinget i september for at tage den indledende debat om regeringens finanslovsforslag.

* Finanslovsforslaget skal - ligesom andre lovforslag - behandles tre gange i Folketingssalen, inden det vedtages. Sideløbende foregår politiske forhandlinger mellem typisk regeringen og støtteparti(er).

* I gennemsnit fylder en finanslov cirka 500 sider, og bemærkningerne til loven fylder omkring 2500 sider. Finansloven er således den mest omfattende af alle love.

* Statens budget for et år er cirka 700 milliarder kroner. Partierne vender dog ikke hver en krone i forhandlingerne. Størstedelen af beløbet er bundet i faste udgifter til at drive eksempelvis hospitaler, skoler og forsvaret.

* Oftest er finanslovaftalen på plads i november og endeligt vedtaget i december. Der er dog undtagelser - som i 2008, hvor den først blev vedtaget 17. april på grund af folketingsvalget 13. november 2017.

* Hvis der ikke kan findes flertal for finansloven, før året er omme, skal forslag til en midlertidig bevillingslov fremsættes for Folketinget.

Kilde: Folketinget.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.