FAKTA: Finansloven er statens budget for næste år

I gennemsnit fylder en finanslov cirka 500 sider. Bemærkninger til loven fylder som regel cirka 2500 sider.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl forhandler torsdag udlændingepolitik med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med forhandlingerne om finanslov og skat.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl forhandler torsdag udlændingepolitik med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med forhandlingerne om finanslov og skat. Foto: Martin Sylvest/Scanpix

Torsdag fortsætter finanslovsforhandlingerne med de sidste afgørende knaster.

Finanslov og skat skal forhandles hos finansminister Kristian Jensen (V), mens forhandlingerne om udlændingepolitikken finder sted i Statsministeriet med statsminister Lars Løkke Rasmussen for bordenden.

Regeringens finanslovsforslag for det kommende år blev fremlagt i Finansministeriet 31. august. Siden har parterne forhandlet.

Her kan du læse mere om, hvad finansloven er for en størrelse:

* Finansloven indeholder statens budget for det kommende år. Den viser, hvilke områder regeringen prioriterer.

* Folketinget mødes hvert år i september for at tage den indledende debat om regeringens finanslovsforslag. Forslaget skal fremsættes senest 31. august. Det står i grundloven.

* I gennemsnit fylder en finanslov cirka 500 sider. Bemærkninger til loven fylder som regel cirka 2500 sider. Finansloven er dermed den mest omfattende af alle love.

* De politiske forhandlinger om finansloven foregår over flere måneder. Finansloven bliver som regel vedtaget i Folketinget i december.

* Statens budget for et år er på cirka 700 milliarder kroner. Størstedelen af pengene er bundet i faste udgifter til at drive for eksempelvis hospitaler, skoler og forsvaret.

Kilder: ft.dk.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.