Fagbosser til medlemmer: Forvent højere lønstigninger
- Mødet i dag er foregået i både en god og humoristisk stemning, hvor begge parters synspunkter blev hørt. Så jeg er meget tilfreds med dagens møde, siger Michael Ziegler (K) Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
I forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger, bliver de kommunalt ansatte nu stillet højere lønstigninger i udsigt af fagforbund.

Så er der godt nyt til skolelærere, pædagoger og sosu-personale. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne for 2015, som gik i gang onsdag, siger fagforeningerne nu, at de forventer højere lønstigninger til en halv million kommunalt ansatte.

Det fortæller blandt andre Anders Bondo Christensen til DR Nyheder.
Han er formand for Forhandlingsfællesskabet, som forhandler på vegne af de kommunalt ansatte.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Denne overenskomst-knast giver ballade

- Vi mener bestemt, at der er et bedre udgangspunkt for lønforhandlinger denne gang, siger Anders Bondo Christensen.

Bedre økonomi

Ved de seneste overenskomstforhandlinger sikrede fagforeningerne to procent mere i løn fordelt over to år til de kommunalt ansatte. Nu er den danske økonomi bedre, og derfor vil formand for FOA, Dennis Kristensen, skabe et bedre resultat for lønmodtagerne i år.

- Hvis vi laver en tre-årig overenskomstperiode, så skal vi i mine øjne kunne lave et samlet resultat, der ligger mellem 5,5 og 6 procent set over hele perioden, siger Dennis Kristensen til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ: Chokeret Dennis K: ”Føj for pokker, akademikere”

Kommunernes Landsforenings (KL) topforhandler Michael Ziegler (K) siger, at han forventer prisstigninger ”lidt højere end reallønnen”.  Høje-Taastrup-borgmesteren udtaler til Ritzau, at stemningen ved forhandlingsbordet var overordentlig god.

LÆS OGSÅ: "Humoristisk stemning" efter første OK15-forhandling

- Mødet i dag (onsdag, red.) er foregået i både en god og humoristisk stemning, hvor begge parters synspunkter blev hørt. Så jeg er meget tilfreds med dagens møde.

- Der vil være områder, hvor vi kan finde sammenfaldende synspunkter, men det er klart, at der også vil være områder, hvor vi som udgangspunkt ikke er enige. Der blev dog lyttet til hinandens holdninger, og det er positivt for de kommende forhandlinger, siger Michael Ziegler.

God stemning

Også Anders Bonde Christensen mener, at stemningen var god hele vejen rundt om forhandlingsbordet.

- Der var en stemning af og en vilje til, at begge parter gerne vil finde frem til et resultat, som alle kan se sig selv i, hvilket jeg er meget glad for. Men det betyder selvfølgelig ikke, at aftalen er pakket og klar til brug endnu.

- Vi føler, at vi skal bruge den danske model til at finde nogle løsninger på konkrete problemstillinger, og det signal var begge parter enige i. Så må vi så se, hvordan de videre forhandlinger forløber, siger Anders Bondo Christensen.

Han vil endnu ikke sige noget om, hvilke konkrete elementer i forhandlingerne der kan blive stridspunkter.

Næste møde ved forhandlingerne finder sted 23. februar.