Flere forskellige typer af job vil formentlig være helt forsvundet fra Danmark inden for få år.
Det sker som konsekvens af den udvikling, der betegnes som "disruption" - nye teknologier, der ændrer arbejdsmarkedet.
Det vil ikke alene udfordre den enkelte, der skal finde sig noget nyt at lave, men også hele den danske arbejdsmarkedsmodel.
Alligevel vælger fagbevægelsen at fokusere på mulighederne i den nye udvikling og forsøge at påvirke den frem for at protestere mod den.
- Man skal være meget åben omkring, at vores overenskomstmodel, den danske model, også er udfordret af det her, siger LO's formand, Lizette Risgaard.
- Men det er jo derfor, at vi går ind i det her arbejde, for at sikre at fremtidens arbejdsmarked bliver reguleret på en god måde, siger hun.
LO-formanden siger, at hun tror på muligheder, ikke på skrækscenarier.
- Hvis man skal se historisk på det, har vi klaret det her før, og vi kan klare det igen, siger Risgaard.
På mødet på Marienborg deltog en lang række virksomhedsledere, eksperter og fagforeningsfolk. Et gennemgående budskab var, at det er slut med at se uddannelse som noget, man tager en gang og afslutter.
I fremtiden må man være indstillet på at uddanne sig hyppigt i kortere forløb. Men hvis det skal kunne lade sig gøre, så kræver det en markant bedre folkeskole end i dag, mener fagforeningen 3F's formand, Per Christensen.
Hans medlemsskare tæller blandt andet lastbilchauffører, der er nogle af dem, der måske må imødese at blive overflødige, hvis bilerne ender med at styre sig selv og pakker skal leveres med droner.
- Folkeskolen mangler ressourcer, og vi skal have endnu dygtigere lærere. Det skal til, for at mine chauffører har lyst til at lære nyt og kan lære nyt, siger Per Christensen.
- De grundlæggende kundskaber skal være til stede, hvis man skal kunne gøre det, nogle af dem foreslår, nemlig at tilegne sig ny viden i meget korte forløb.
Heller ikke den offentlige sektor kommer til at gå fri, forudser Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der blandt andet repræsenterer lærere og sygeplejersker.
Robotterne har allerede gjort deres indtog på sygehuse og i skoler, påpeger hun.
- I første omgang kan det ikke erstatte personalet. Det vil være en understøttelse af personalet. Der er stadig brug for personale i det relationsarbejde, som sundhedsvæsnet er og i forhold til børn og unge.
/ritzau/