Robotter og ny teknologi vil have stor indflydelse på det danske arbejdsmarked de næste 10-15 år.
Men i Danmark er vi for dårligt rustet til udviklingen. Det mener Bent Greve, professor og arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, RUC.
- Der gøres ikke nok i uddannelses- og forskningssektoren i dag. Man kan ikke blive ved med at skære ned og så regne med at have en arbejdsstyrke med de nødvendige kompetencer, der kan omstilles til nye job.
- Der skal mere gang i det, så folk får de nødvendige kompetencer. Det er ikke længere kun i dansk, matematik og engelsk, men også i it, så de kan begå sig på fremtidens arbejdsmarked, siger Bent Greve.
Mandag holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inspirationsmøde på Marienborg om fremtidens arbejdsmarked.
Her er eksperter, virksomheder, organisationer og ministre inviteret til at give indspark og gode idéer om blandt andet robotter og anden ny teknologis indflydelse på fremtidens arbejdsmarked.
Ifølge Bent Greve tyder meget på, at arbejdsmarkedet vil blive ændret markant på kort tid.
- Mindst en tredjedel af de eksisterende job i Danmark er i fare for at være væk inden for 10-15 år. Der kan så sagtens blive skabt andre job, og det er ikke rigtig til at måle endnu.
- Det nye og overraskende er, at det ikke længere kun er de ufaglærte job, der forsvinder. Der vil også være mange faglærte og højt specialiserede job, der forsvinder, fordi det kan splittes op og laves af robotter, siger han.
Den nye teknologi vil måske kunne trække noget produktionsvirksomhed tilbage til Danmark, vurderer han. Men gør ikke den store forskel i forhold til arbejdspladser.
- Selv hvis man trækker det tilbage, giver det ikke ret mange arbejdspladser, når det er robotteknologi, der kører det. Det kan da nok give lidt, men det er ikke så meget, som man forestiller sig, lyder det fra Bent Greve.
/ritzau/