Elever i 4. klasse er blevet langt dårligere til at læse
Danske elever i 4. klasse læser nu dårligere end før folkeskolereformen blev indført. Det viser den internationale læseundersøgelse Pirls 2016. Foto: Colourbox/Free
Kurven er knækket den forkerte vej for danske elevers læsefærdigheder, viser international læseundersøgelse.

Danske elever i 4. klasse læser nu dårligere end før folkeskolereformen blev indført. Det viser den internationale læseundersøgelse Pirls 2016.

I 2011 var der en markant fremgang i 4.-klasseelevers læsekompetence, men i dag er de tilbage på niveauet for 2006.

Kurven for de danske elevers læseresultater har været stigende siden 1991, og i 2011 indtog Danmark en femteplads på den internationale rangliste.

I 2016 er eleverne dog faldet til en 13.-plads og ligger nu for første gang lavere end de andre nordiske lande.

Det er nogle af resultaterne fra den internationale læseundersøgelse Pirls 2016.

Jan Mejding, der er lektor på DPU, Aarhus Universitet, står bag den danske del af undersøgelsen, der omfatter et repræsentativt udsnit på 7100 danske 3.- og 4.-klasseelever.

- Selv om de danske elever stadig ligger over gennemsnittet for de deltagende lande i EU og OECD, så ser det ud til, at det ryk, de danske elever på mellemtrinnet oplevede i 2011, er fladet ud.

- Og det kan med tiden få konsekvenser for elever på de ældste klassetrin, siger han i en pressemeddelelse.

I Danmarks Lærerforening ser næstformand Dorte Lange på udviklingen med stor bekymring.

- Det er en meget alvorlig udvikling, og det er afgørende, at vi får den vendt. Man kan diskutere årsagerne, men det væsentlige må nu være, at vi samles om at finde løsninger.

- Vi må sætte os ned og genoverveje, hvordan vi får skabt en bedre folkeskole, siger Dorte Lange.

Hun mener, at undersøgelsen sår tvivl om hele folkeskolereformen, der har øget timetallet netop med den hensigt at gøre eleverne dygtigere.

- Det skulle jo have betydet bedre resultater med folkeskolereformen, men det ser ud til, at det faktisk er gået modsat, siger Dorte Lange.

Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, mener, at undersøgelsens resultat er en "fiasko for folkeskolereformen".

- Det viser med al tydelighed, at den stort opslåede reform ikke har levet op til ambitionerne. Nu haster det for alvor med en målrettet indsats for at give eleverne læselysten tilbage, siger han i en kommentar.

Jakob Sølvhøj har på baggrund af undersøgelsen kaldt undervisningsminister Merete Riisager (LA) i samråd.

Undersøgelsen gentages hvert femte år. Den måler og sammenligner læsekompetence for mere end 300.000 4.-klasseelever i 54 lande.

/ritzau/