Ekspert: Egyptens militær for magtliderligt
Politi og militær er sat ind mod demonstranter. Men nattens melding om, at regeringen trækker sig er lys i mørket, vurderer ekspert. Foto: AP / POLFOTO
Demonstrationer skyldes et militær, der vil have mere magt, siger Egypten-ekspert. Den midlertidige regering tilbyder at gå af.

Militæret i Egypten har overtaget det tomme magtrum efter Mubarak. Derfor går egyptere i hobetal nu igen på gaden i massedemonstrationer.

Det vurderer Egypten-ekspert Søren Schmidt fra Roskilde Universitet, efter at den midlertidige regering - udpeget af militæret - har tilbudt at trække sig.

"Det her viser, at militæret tydeligvis har rakt ud efter for meget magt. Det har demonstranterne reageret mod, og så er de nu ved at trække det i langdrag, fordi de er startet på forhandlinger," siger Søren Schmidt til Newspaq.

Ved gårsdagens demonstrationer mistede 20 personer livet og næsten 1.800 personer blev såret. Demonstranterne er utilfredse med, at regeringen planlægger at give militæret særlige økonomiske fordele. Samtidig har den midlertidige regering også leget med planerne om at udskyde valget, så de selv kan få længere tid på magten.

"Der kører en magtkamp, fordi militæret ønsker indflydelse, og situationen kan komme så meget ud af kontrol, så valget kan blive udskudt," forklarer eksperten.

Søren Schmidt tror dog, at meldingen om at trække sig tilbage fra den midlertidige regering er tegn på bedring i Egypten.

"De skal finde en balance, som både militæret og de demokratiske kræfter kan leve med, og der er tegn på, at de bevæger sig i den rigtige retning," slutter han.

Egypten var ellers pragteksemplet på det arabiske forår, hvor en diktator, Hosni Mubarak, bukkede under for en fredelig, folkelig protest.

"Euforien fra oprøret er blevet erstattet af frygt for, at et undertrykkende regime blot er blevet erstattet med et andet," skriver Amnesty.