Ekspert: Amerikanere ser våben som en ret
New Yorks borgmester vil have våbenlov ind i valgkamp efter biografdrab. Det sker dog næppe, vurderer ekspert.

Selv om skudmassakren i en biograf i Colorado indtil videre har kostet mindst 12 personer livet og såret over 50, vil den ikke rokke ved flertallet af amerikanernes opfattelse af, at våben er noget, man helt fundamentalt har ret til at eje.

Det vurderer USA-ekspert og ph.d.-stipendiat fra Københavns Universitet, Mads Fuglede:

- Amerikanerne ser det som en ret, forfatningen giver dem, og de ønsker ikke, at folk, der misbruger friheden, skal definere almindelige menneskers frihed, siger han.

I New York forsøger borgmesteren, Michael Bloomberg, ellers i kølvandet på skyderiet nu at overtale præsident Barack Obama og den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, til at sætte våbenloven på dagsordenen i valgkampen.

Borgmesteren er selv tilhænger af styrket kontrol med våben.

Men Mads Fuglede tror ikke på, at de to toppolitikere vil bide på Bloombergs krog her midt i valgkampen op til præsidentvalget i november.

- Jeg tror ikke, at Bloomberg vil lykkedes med det. For det første er der ikke blandt amerikanerne en stor folkelig vilje til en styrkelse af det føderale niveau. Så det vil delstaterne nok frabede sig, at man blander sig i fra regeringens side, siger han.

- Og hvis man ser på tidligere, så har vi i Obamas regeringsperiode også haft skudepisoden i Tucson, Arizona, som medførte en diskussion af våbenlovgivning, men ikke en skærpelse af den.

Derfor tror Mads Fuglede heller ikke på, at våbenlovgivningen nu kommer op til revision andre steder end måske i Colorado. Han understreger, at USA's 50 stater er meget forskellige og har meget forskellige våbenlovgivninger.

- De andre stater vil nok synes, at det er mærkeligt, hvis de skal lave deres våbenlovgivning om på grund af noget, der er sket meget langt fra dem og som ikke er noget, der foregår hos dem.

Ifølge den amerikanske forfatning har alle amerikanere lov til at bære skydevåben, men delstaterne har meget forskellige restriktioner.

/ritzau/