Ekspert: Afhoppet minister var marionetdukke
Hvis det syriske regime skal knuses, kræver det i stedet, at militærapparatet gør oprør, mener analytiker.

Selvom den syriske premierminister, Riyad Hijab, er en af de højst rangerede personer, der har forladt præsident Bashar al-Assads regering siden oprørets begyndelse sidste år, betyder det ikke, at styret er ved at falde fra hinanden.

Sådan lyder vurderingen fra Syrien-analytiker Peter Kim Laustsen, som er souschef på Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

- Det er marionetdukker, som sidder i Assads regering, fordi det er nogle, som er udpeget af ham selv, og så at sige sidder på hans nåde.

- Assad er nøglefiguren. Når han sidder med magten over militæret, sikkerhedsapparatet og over, hvad hans ministre skal beslutte, så kan det være mere eller mindre ubetydeligt, at der bliver skiftet ud på visse poster, vurderer Peter Kim Laustsen.

Den syriske premierminister flygtede mandag fra det syriske styre og tilsluttede sig oppositionen. Han er det seneste eksempel på en lang række ministre, generaler og topdiplomater, som er hoppet af.

Peter Kim Laustsen mener, at Riyad Hijabs afgang kan få endnu flere topfolk i landet til at vende Assad ryggen.

- I kraft af sin position havde han også kontakter rundt om i det syriske regeringsapparat. Premierministerens frafald kan godt betyde, at flere og flere højtstående personer får blod på tanden og skifter side, siger han.

Men hvis Assad-regimet for alvor skal begynde at smuldre, kræver det i stedet, at dele af militærapparatet gør oprør mod præsident.

- Det skal være nogle af dem, som kontrollerer militæret, politiet, sikkerhedsstyrkerne og efterretningsvæsnet. Det er folk, som har en masse loyale personer omkring sig og dermed er i stand til at medvirke til en organiseret opposition til Assad.

- Problemet er nu, at oppositionen er meget fragmenteret og ikke har nogen fælles kommandostruktur, siger Peter Kim Laustsen.

/ritzau/