Egyptisk advokat får tre år for udtalelse om voldtægt

Advokat straffet for at sige på tv, at en kvinde, der var iført opsmøgede bukser, burde blive voldtaget.

En egyptisk domstol har idømt en advokat tre års fængsel for udtalelser om, at en kvinde, der er iført stramme jeans, burde blive voldtaget. Advokaten fremsatte udtalelsen i et tv-program.

Dommen over advokaten, Nabih al-Wahsh, blev afsagt lørdag. Advokaten fik dommen in absentia, da han er sat fri mod kaution.

Wahsh' udtalelse i et tv-program har vakt udbredt harme og ført til en række klagesager hos statsanklagemyndigheden. Statsanklageren besluttede derefter at retsforfølge advokaten.

Wahsh udtalte, at det var "en national pligt" at voldtage kvinder, som går med stramme, hullede jeans.

Han er dømt for at opfordre folk til at lade hånt om lovgivningen, for at udbrede ondsindede rapporter og for at opildne til handlinger, som kan true den offentlige ro og orden.

Egyptiske kvinder har længe klaget over udbredt og grov sexchikane i samfundet, og myndighederne har i adskillige år arbejdet på at få indført en skærpet lovgivning.

Det er uklart, hvorvidt advokaten vil anke dommen.

Under den globale #MeToo-kampagne, der har sat fokus på seksuelle overgreb og sexchikane, har en række egyptiske kvinder også fortalt om sexkrænkelser.

I en FN-rapport fra 2013 hedder det, at 99 procent af alle de kvinder, som havde deltaget i en undersøgelse i Egypten, havde været udsat for sexchikane.

En nylig rapport antyder ifølge det britiske medie BBC, at Kairo er verdens farligste storby for kvinder.

Men der er flere rapporter om protestgrupper og modreaktioner fra særligt teenagepiger og unge kvinder. Der har også været en del kampagner vendt mod sexkrænkelser samt oplysningskampagner om den gældende lovgivning.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.