Administration 

Egypten til valg under de sorteste skyer

En barrikade adskiller demonstranter og politi i Kairos centrum nær Tahrir pladsen. "Frihed vil komme til sidst" står der på muren
(Foto: AP Photo/Manu Brabo)

Nærmest kaotiske forhold i Egypten før valget i dag. Det får "særdeles alvorlige konsekvenser", hvis ikke det gennemføres, siger hæren.

Millioner af egyptere aner ikke deres levende råd, når valgstederne i dag åbner for parlamentsvalget. Efter en uges blodige uroligheder om landets fremtid er det svært at at vælge sine repræsentanter.

Små og store partier nægter at deltage, før det siddende militærstyre er væk. Kandidater forsøger ihærdigt at blive slettet fra valglisterne. De religiøse partier er dybt uenige.

Der er intern splittelse alle vegne. I dag ved faktisk ingen, hvem sidder i Egyptens regering.

Militæret lader, som om de bøjer sig lidt for demonstranterne landet over og siger undskyld for massakrerne i gaderne, men lederen af det Øverste Militære Råd, feltmarskal Mohamed Hussein Tantawi, udtaler på stats-tv, at militæret skal fortsætte som landets øverste myndighed.

Selv Egyptens valgkommission forsøgte søndag i sidste øjeblik at få valget udskudt, skriver AP, fordi en række dommere havde trukket sig som ansvarlige for handlingerne og optælling.

Det blev afvist. Det bliver således de samme militær og det forhadte sikkerhedspoliti, der er årsag til urolighederne, som vogter valghandlingen og optællingen. I Alexandria viste websider stemmesedler, der allerede var afkrydset.

Voldsom krise

Dagens begivenhed skulle være det første valg på vej til demokrati, men militærstyret har dræbt 42 og såret tusinder pro-demokrati aktivister den sidste uge. Noget er helt galt.

Demonstranterne på Tahrir pladsen og gaderne omkring den samt i flere byer landet over nægter at vige, før militærstyret er trådt tilbage. Det gør det bare ikke. Valgkommissionen fastholder at have valgsteder også i de urolige dele af Kairo.

Sympatien for demonstranterne er høj og de forbander styret og kaldet det udemokratisk. Faktisk advarer militærstyret om ”særdeles alvorlige konsekvenser”, hvis der påstår uro under afstemningerne. Det er en trussel. Faktisk er borgerne tvunget til at stemme og kan få en bøde på 500 kroner, hvis de udebliver.

Parterne er såre langt fra hinanden. Demonstranterne, der nyder støtte fra i hvert fald halvdelen af landets befolkning, har ikke tænkt sig at forlade gaderne. Valget kan næppe siges at foregå under demokratiske forhold. Unge demonstranter har udtalt, at de vil skrive ”ned med militæret” på stemmesedlen.

I februar blev de unge aktivister forledt af militæret til at gå hjem. De har svoret at fortsætte til de endelig får demokrati i Egypten. Søndagens demonstranter blev dog noget kølet ned af regn om eftermiddagen.

[pagebreak]Mulige løsninger

Hele verden følger udviklingen time for time i den arabiske verdens største land. Blodudgydelserne blandt de unge demonstranter i gaderne virker meningsløse for mange, og undskyldninger fra militærets side rækker ikke langt.

Militærstyret ledet af feltmarskal Mohamed Hussein Tantawi, gennem mange år loyal forsvarsminister for Mubarak, har givet sig lidt og udpeget en ny regeringschef ved navn Kamal Ganzouri, der også kommer fra Mubarak eliten.

Demonstranterne afviser hele det gamle magtapparat og vil have en midlertidig regering uden militæret som overherre. De har udpeget den velanskrevne Mohamed elBaradei, der er parat til at tage jobbet og droppe sit kandidatur til præsidentposten.

Det må ventes, at mange demonstranter og tilhængere ikke deltager ved valget. De vil således kunne afvise valget som udemokratisk og foretaget under militært åg. Netop militæret skal vogte på stemmeurnerne natten over, fordi handlingen foregår over to dage på grund af uroen.

Valget

Rent praktisk er parlamentsvalget en langsom process, der foregår i tre perioder og i tre regioner over nytår. Valget i dag og i morgen drejer sig om områderne omkring hovedstaden Kairo.

Folk skal stemme på et parti eller en partialliance plus to uafhængiges kandidater. Den ene af dem skal være fra arbejder- eller bondestanden efter gammel tradition. Sætter man ikke sine tre kryds er stemmen ugyldig.

Der er ret indviklede regler for hvem, der får posterne i de forskellige distrikter. Og der kan være omvalg imellem personlige kandidater. Aviserne i Egypten skriver helsides artikler om processen.

Ca. halvdelen af landet kan ikke læse og skrive, hvilket gør et så kompliceret valg vanskeligt. Analfabeter får deres informationer via TV, der for det meste er styret af militærstyret og slet ikke beskriver virkeligheden.

Det valgte underhus med 498 medlemmer skal udpege en grundlovgivende forsamling. Derefter indledes valg til overhusets 390 pladser. Det er færdigt ultimo marts.

[pagebreak]Den gamle garde

En anden problem er spørgsmålet om politikere fra det styrtede Hosni Mubarak regime. Diskussionen om partibosser og tidligere parlamentarikere overhovedet kan vælges til det nye parlament bølger i retssale.

Netop dominansen af de gamle korrupte magthavere lægger en tung sky over forsøget p et demokratisk valg. Ikke alene udgør militærstyret Mubaraks gamle loyale folk, men mange korrupte parlamentarikere forsøger sig gennem nye partier eller som personlige kandidater.

Disse kandidater er jo kendte fra fortiden og befolkningen kan måske ikke gennemskue, hvordan de er blevet rige eller har råd til store huse og dyre biler. Tidligere Mubarak-folk har råd til at sætte plakater op alle vegne.

Broderskabet

Usikkerheden om de religiøses rolle i spillet om magten i Egypten er udpræget. Fredag i sidste uge deltog Det Muslimske Broderskab med mange tusinde demonstranter for at protestere imod militære domstole for demonstranter og militært herredømme.

Kun de mest religiøse besluttede at blive til lørdag, hvor volden startede først rettet imod en teltby oprettet af salafister. Sidenhen har broderskabet lurepasset, fordi de mener protesterne skader den demokratiske udvikling.

De døde blandt demonstranterne tilhører ikke en speciel gruppe eller et parti. Fronten i gaderne er bemandet af venstreorienterede, liberale og demokratitilhængere, der har fået nok af undertrykkelse og korruption.

Broderskabet kan således ikke påberåbe sig martyrer i sin kreds ej heller æren for måske en dag at have styrtet militærstyret endeligt.

Mistanken er, at ikke alene kan broderskabets kandidater vente at danne parlaments største gruppe, hvis der stemmes nu, men rygterne går også, at broderskaber har indgået i uhellig alliance med militærstyret.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år