Mens hospitalerne er proppet til bristepunktet med sårede efter dages optøjer og sammenstød, er bagernes hylder ved at være tomme.
For flere dage siden begyndte befolkningen at hamstre basale fødevarer, fordi krisen så ud til at vare længe. Markederne er tomme og de få tilbageblevne grøntsager er alt for dyre.
Udgangsforbud flere steder i landet er med til at gøre indkøb vanskelige, selv om demonstranterne ignorerer restriktionerne.
Fattige slutter op om præsident
Egypterne er fattige, og selv om der fandtes fødevarer, har de ofte ingen penge. En femtedel af befolkningen lever for under en dollar om dagen.
Fabrikker og markeder er lukket, så folk tjener ikke deres normale dagløn. Resultatet er, skriver flere medier, at mange fattige slutter sig til præsident Mubaraks støtter for at få livet til at fungere igen.
Det er ikke, fordi landets fattige er specielt begejstrede for den despotiske Mubarak, men de søger en stabil tilværelse – også med undertrykkelse.
De statskontrollerede medier hamrer løs hele dagen med advarsler mod følgerne af demonstrationerne for demokrati. Man ved jo aldrig, hvad man får i stedet for.
Det drejer sig om mad
Der var i 1977 og 2008 voldsomme optøjer i Egypten på grund af stigende madpriser. Selv om landet fra gammel tid har været storproducent af fødevarer, bliver 40 procent af al mad og 60 procent af den livsvigtige hvede importeret.
Egypten er verdens største importør af hvede – og priserne på verdensmarkedet steg sidste år. Regeringen absorberede prisstigningerne sidste år med over 4 milliarder kroner.
Antallet af mennesker med støtte til mad blev sidste år forøget til 14,2 millioner, og der blev udstedt rationeringskort for ris og sukker.
Spørgsmålet er, hvem de fattige dadler for madsituationen, mener Vincent G. Truglia, chef for Global Economic Research i New York.
Globale madproblemer
Sidste måtte regeringen kassere halvdelen af sit hvedelager på grund af insektforurening. Truglia mener ikke optøjerne vil stoppe, så længe ingen er gjort ansvarlige for den gigantiske skandale med insekterne i hveden.
Priserne for hvede i Egypten forventes ikke at falde, fordi den økonomiske vækst i Kina og Indien medfører større forbrug af kød, der igen opsluger alt overskud af korn.
Det er ikke udelukkende Egypten, der har madproblemer. Det samme var tilfældet i Tunesien. Yemen og Algier har forsøgt at støvsuge markedet for at finde korn.
Den amerikanske analytiker mener, at konflikten mere drejer sig om mad, man kan betale, end om politik. Egyptens ansvarlige for hvedeimport siger, at landet har lagre til et halvts års forbrug.