Administration 

Store protester imod militærstyre i Egypten

Ved Giza pyramiderne udenfor Cairo er der stille. Souvenirsælgerne er arbejdsløse i dag. Der er kaldt til stordemonstration i hovedstaden og trafikken er gået i stå. (Foto: AP Photo/Amr Nabil)

Op til parlamentsvalget den 28. november er tålmodigheden væk. Alle mand og kvinder er kaldt på gaderne for at fravriste militæret magten.

Så godt som alle demokratiske kræfter i Egypten ventes på gaderne landet over i dag. Og dertil en del mindre demokratiske. Ungdomsoprørets ledere har længe planlagt en manifestation af format i dag. Nu kommer mange andre med.

Man venter, at det bliver den største demonstration siden despoten Hosni Mubarak fik sparket den 11. februar. Det skorter ikke på advarsler om at holde sig på sikker afstand.

Den 9. oktober medførte en koptisk kristen demonstration udenfor en Tv-station et blodigt sammenstød med sikkerhedsstyrker, hvor folk blev mast til døde under bæltekøretøjer, der angreb ubevæbnede demonstranter.  Vreden over dette har ikke fortaget sig, og tilliden til militærets gode intentioner er svækket.

Protesterne i dag er netop rettet imod Egyptens militærstyre, der forsøger at fastholde magten på den anden side af parlamentsvalget den 28. november og meget længere trods løfter om det modsatte.

Deltagere

De planlagte demonstrationer vil omfatte så umage grupper som de unge demokratitilhængere fra 6. april bevægelsen, der startede massedemonstrationerne i februar på Tahrir pladsen i centrum af Cairo og en stribe særdeles radikale islamistiske organisationer med salafisterne og Det Muslimske Broderskab i spidsen.

Målet for demonstrationerne for alle er SCAF, det højeste militære råd, der har styret Egypten siden Mubarak-styret blev væltet. Løftet var at afgive magten til en demokratisk valgt regering inden seks måneder, men det glemte generalerne hurtigt igen og opfandt en ny deadline i april 2012. Nu ser det ud til, at de vil holde fast indtil 2013.

De unge kræfter er fortørnede over løftebruddene og er især rasende over, at 12.000 demonstranter og aktivister har været arresteret og er stillet for militære domstole. Den anden dag blev en kendt blogger arresteret, og han er endnu ikke frigivet. Han nægter at lade sig afhøre at militærfolk. Alle mediefolk støtter nu hans holdning.

[pagebreak]Magtovergreb

Det, der har fået mange andre  grupper med til dagens demonstrationer, er et forslag fra vice-premierminister Ali El-Silmi om, at militæret skal placeres magtmæssigt over både det valgte parlament, den grundlovgivende forsamling det skal vælge og det rådgivende Shura-råd. Samtidig skal de folkevalgte ikke kunne kontrollere militæret som f.eks. deres budgetter.

SCAF har ikke afvist forslaget trods en deadline til onsdag fra de politiske aktører. Rådet kan sådan set skrive, hvad der passer det ind i den aktuelle grundlov og dermed stække den politiske proces på langt sigt. Udsigterne til at slippe for militærstyre er således lange.

Efter et udstrakt parlamentsvalg startende den 28. november over tre runder, skal  Shura rådet vælges, en grundlovgivende forsamling udpeges af parlamentet og efter et år skal der være en folkeafstemning om deres forslag.  Derefter slipper militæret magten.

Manøvrer alle vegne

Den siddende premierminister Essam Sharaf, der er underlagt militærfolkene, er utilfreds med El-Silmi udspillet, skriver han på sin Facebook side. Det Muslimske Broderskab, der ventes at blive landets største parti i parlamentet, møder ikke op i dag, hvis det i sidste øjeblik får sin vilje. De radikale islamister er sikre deltagere, for de afviser helt en civil regering til fordel for sharia-baseret styre.

Blandt de emner, der diskuteres heftigt og vil påvirke stemningen i dag, er beslutningen om, at medlemmer af Mubaraks regering og ledere af hans politiske parti får lov til at deltage ved parlamentsvalget. Især de unge fordømmer, at korrupte, rige politikere kan deltage. De har været med til at manipulere med valg gennem årene.

En af de politiske ledere af oppositionen, den tidligere FN-mand ElBaradei, der håber på at blive den kommende præsident, fordømmer SCAFs forsøg på at holde fast på den endelige magt i Egypten. Han mener, at det arabiske forår efterhånden mere ligner et efterår.

[pagebreak]Faglig uro

Uroen er udbredt i fagbevægelsen, hvor der meldes om flere demonstrationer i disse dage. Arbejdere fra syv tekstilfabrikker planlægger store demonstrationer, der er fabriksbesættelser og trusler om lockouts udført af hyrede bøller.

Forrest er arbejderne ved Mega Textile, der var fortroppen til det brede folkeoprør. Her vil ledelsen fyre 43 ansatte. De seneste fem år har de 800 arbejdere gennemført 10 strejker og sit-ins rettet imod deres tyrkiske arbejdsgivere. Omkring 1.200 arbejdere fra nabofabrikken Alamex støtter dem.

Arbejderne holder fast ved reglen om, at organiserede arbejdere ikke kan fyres. Den regeringskontrollerede avis Al-Ahram melder om fire andre strejker for højere løn eller for at staten tilbagekøber en virksomhed, der tidligere er solgt.

Landets virkelighed

Regeringen Sharaf er i praksis tvunget til at styre landet efter de samme regler, som Hosni Mubaraks brugte. Tilmed er en stribe af de gamle ministre stadig ved muffen. Så der er ikke meget revolutionær regering over dem. Det vides ikke, hvor mange restriktioner SCAF har lagt på regeringen. Militæret sidder for øvrigt forsat over en meget betydelig andel af landets økonomi og produktion.

Og hvad mener så resten af befolkningen i Egypten om det hele, for selv om en million kunne dukke op her og der landet rundt, er der mange flere. Egypten har 85 millioner indbyggere. Meningsmålinger viser absolut utvetydigt, at kun en enkelt procent af befolkningen støtter det militære SCAF råd. Tre fjerdele af egypterne vil have et civilt styre.

Både i Egypten og ude omkring i verden er der en udtalt frygt for at landet bliver overtaget af radikale islamister. Knap halvdelen af svarene i en ny meningsmåling er imod dominans af Det Muslimske Broderskab i parlamentet. Det kan være en retningspil for valget om mindre end to uger.

[pagebreak]Sur økonomi

Egypterne er mest bekymrede over landets økonomiske tilstand, den stigende arbejdsløshed og ditto priser. Andre emner er fattigdom, manglende sikkerhed og lave lønninger. Meget få mener, samfundet går i den rigtige retning, og 62 procent mener, at de økonomiske forhold er værre end før opstanden.

Det dæmper dog ikke begejstringen for de revolutionære tilstande, hvor der er kommet mere frihed og en vis bekæmpelse af korruption. Men folk er skuffede over den fortsatte mangel på social retfærdighed og forbedret livskvalitet.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

 

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år