Tæt på verden Turistindustrien i Egypten frygter islamister
Tustindustrien i Egypten kører med alt for mange tomme hestevogne. De politiske uroligheder har skræmt turisterne væk.
CC BY Dan Larsen
Bikinier og sprut bør ikke være en del af turismen, mener de vindende kræfter ved første runde af parlamentsvalget i Egypten.

Selv om julen forventes at bringe halvanden million turister til Egypten er der stadig lang vej til gamle tilstande. De voldsomme politiske uroligheder har tvunget turismen i knæ. Indkomsterne er stadig 25 procent under normalen.

Den første runde af parlamentsvalget gav en 65 procent dominans til religiøse kræfter. Ikke mindst modtog de islamitiske salafister 25 procent, hvilket vækker stor bekymring i industrien.

De religiøse partier kan introducere nye love og regulativer, der kan skade den svækkede turistindustri, mener over 1.000 demonstranter samlet i Giza lørdag.

De frygter strenge regler for beklædning for turister og sågar destruktion af monumenter, som der skete under Taliban-styret i Afghanistan.

En stor del af landets indkomst

Egypten er superafhængig af de gode Euro og dollars, som turisterne lægger ved pyramiderne fod og alle landets andre klassiske herligheder. I 2011 bliver det ”kun” små 55 milliarder kroner fra 10,5 millioner gæster..

Før urolighederne rettet imod det diktatoriske styre udgjorde turismen 12,5 procent af landets totale nationale produktion, har turistminister Abdel-Nour udtalt i henhold til avisen al-Ahram.

Turisterne er noget tøvende ved at tage til Hovedstaden Kairo, mens flere er vendt tilbage til resortbyerne ved Rødehavet. Da den udstrakte valgproces først lige er gået i gang med tilhørende voldsomme demonstrationer, er det svært at spå om fremtiden.

[pagebreak]Demonstrationen

I dag er turistministeren og ansatte i industrien samlet i Giza, hvor de tre store pyramider ligger. Over 1.000 er samlet for at få hjælp til at forbedre resultaterne. Demonstrationen er både støttet af guidernes fagforening og  sammenslutningen af turistvirksomheder.

Lederen af turistindustriens sammenslutning, Alhamy El-Zayat forudser, at en islamistisk domineret regering vil bringe investeringer på over 33 milliarder dollars i fare. Til El-Ahram online udtaler han, at industrien kunne kollapse.

El-Zayat sagde, at islamisterne vil fokusere på kultur-rejsende til monumenter og den slags, altså ikke bikinier og alkohol, men de slags gæster giver kun 11 procent af industriens indkomster.

Målet

Målet for demonstrationen er at få nye investeringer i industrien, hvilket minister Abdel-Nour lovede i form af kampagner ude i verden, og garantier for, at der ligesom i Tunesien ikke kommer stramninger for sektoren fra en ny og kommende regering.

Den liberale minister fra overgangsregeringen deler bekymringen, fordi debatten i samfundet allerede viser, at islamisterne ikke ser andet en syndige bikinier og sprut som udtryk for turismens væsen.

Og det selv om industrien beskæftiger fire millioner mennesker og brødføder 20 millioner mennesker i det fattige lande. Turisme er sådan set Egyptens eneste vækstindustri.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.