Egypten lukker Gaza-tunneler
Egypten jagter mistænkte bag angrebet over Israel-grænsen og er nu i gang med at tætne Gazas smuglertunneler.

Egyptiske sikkerhedsstyrker gennemsøgte tirsdag en række huse i den nordlige Sinai-region i jagten på mistænkte bag søndagens blodige angreb, der kostede 16 soldater livet på grænsen til Israel.

Og mens det egyptiske militær tirsdag begravede de soldater, der blev slået ihjel ved angrebet, kørte store lastbiler og bulldozere i retning mod Rafah, grænsebyen mellem Egypten og Gaza.

Her er undergrunden gennemhullet af et netværk af smuglertunneler, som har forsynet Gaza med både varer og våben, efter at Israel indførte en blokade mod det Hamas-styrede territorium i 2006.

Regeringen i Kairo mener, at gerningsmændene bag søndagens angreb kom ind i Egypten gennem de underjordiske smuglerruter.

- Der gøres forberedelser til at lukke tunnelerne, siger en egyptisk sikkerhedskilde.

En anden kilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at det er planen at lukke "alle åbninger mellem Egypten og Gazastriben, der anvendes i smugleroperationer".

Grænseovergangen ved Rafah - som er den palæstinensiske enklaves eneste adgang til den øvrige verden, der ikke kontrolleres af Israel - er lukket indtil videre.

Siden det voldsomme angreb søndag har de egyptiske myndigheder endvidere blokeret smuglertunnelerne, som altså skal lukkes helt nu.

- Hvis lukningen fortsætter, vil det være en katastrofe, siger Abu Taha, der bestyrer en af de hundredvis af tunneler.

- Der kommer varer og mad gennem tunnelerne, siger han.

- Hvis de bliver lukket, vil det kvæle Gaza og glæde Israel.

En lukning af tunnelerne vil være politisk følsom for Egyptens ny præsident, Mohamed Mursi.

Efter han kom til magten i juni, har han bragt Egypten tættere på Hamas og lovet at hjælpe med at løfte levestandarden for de palæstinensere, der bor i Gaza.

/ritzau/AFP