Egypten-ekspert: Langt valg kan blive brutalt
Valgstederne åbnede i dag for første valgrunde i Egypten, men valget er først afgjort, når tredje runde er overstået i januar. Foto: Khalil Hamra / POLFOTO
Det egyptiske parlamentsvalg sættes i dag i gang, men afsluttes først i januar. Og det bekymrer professor fra Københavns Universitet.

Når egypterne i dag går til valg, betyder det ikke, at landets politiske landskab vil være ændret inden for den nærmeste fremtid.
Dagens afstemning er nemlig kun den første af i alt tre runder, og det ventes først at være overstået om cirka seks uger.

Og det bekymrer Jakob Skovgaard-Petersen, der er professor ved Institut for Tværkulturelle og regionale studier ved Københavns Universitet og tidligere direktør for Det dansk-egyptiske dialoginstitut i Kairo.

"Dette valg er mere udstrakt, end det plejer at være i Egypten. Normalt afvikles det inden for tre uger - denne gang er det over omkring seks uger. Det er ikke helt betryggende," siger han til Newspaq og fortsætter.

"Tidligere har man set, at aktørerne har taget meget bestik af, hvordan det går i første runde, og det har derfor kunne spille ind i anden og tredje runde," siger han og nævner valget i 2005, hvor islamisterne klarede sig relativt godt i de første runder.

"I tredje runde slog man pludseligt om, og alle de fine ord om adgang og gennemsigtighed blev droppet ved sidste runde, der blev meget brutal. Der er en fare for, at det tilspidser undervejs, fordi der er så mange fremtrædende figurer og kræfter, der ser ud til at tabe og derfor sætter alle kræfter ind," siger han.

Jakob Skovgaard-Petersen har ikke nogen fornemmelse af, om de folkelige protester fra især de unge vil fortsætte, som valget skrider frem.

"Jeg tør ikke gisne om det, men protesterne er der endnu. Men hvor længe de varer ved, og hvordan valget har indflydelse på, hvordan de unge tænker, ved jeg simpelthen ikke," siger han.