Et liv på efterløn er ikke nødvendigvis lig med kurser i pileflet, kortklubber og lange gåture i skoven. Mange er nemlig slet ikke færdige med at arbejde, når de går på efterløn.
Det er blandt andre sygeplejersker, lærere og håndværkere, der nægter at klippe forbindelse til arbejdspladsen.
Nye tal viser, at hver fjerde sygeplejerske på efterløn arbejder ved siden af. Blandt 3F’erne er det hver femte.
Bange for isolering
En af forklaringerne på, hvorfor det er populært at mikse arbejde og efterløn er, at en stor del af folks identitet ligger i arbejdet.
Det pointerer efterlønseksperten Per H. Jensen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet:
- Det er på arbejdet, man har sine primære sociale kontakter, ellers risikerer man at havne i en isoleret tilværelse, siger han.
I dag er den mest almindelige seniorordning, at medarbejderne får nedsat deres arbejdstid, påpeger efterlønsforskeren.
Og flere virksomhederne er blevet bedre til at tilbyde seniorer nedsat tid, forklarer han.
Arbejdet skal stadig give mening
Men hvis det skal blive en succes med efterlønsmodtagere på arbejdspladserne, skal der skabes nogle ordentlige og meningsfulde arbejdsopgaver til dem, påpeger Per H. Jensen:
- Det kræver, at man som efterlønsmodtager får et job, der er afgrænset og meningsfuldt. Ellers gider man ikke. Og det kan være forbundet med omkostninger for både virksomhed og medarbejder, siger han.
Ifølge ham er det derfor vigtigt, at både seniorer og ledere er opmærksomme på, at medarbejderen på efterløn ikke får en såkaldt "skraldespandsfunktion".
Med andre ord må de ikke kun varetage småopgaver og miste for meget ansvar.
"Gevinst for både leder og ansat"
En ud af fire af de sygeplejersker, der i dag er på efterløn, vælger at holde fast i arbejdet, viser nye tal fra Danske Sundhedsorganisationers A-Kasse (DSA).
En af dem er den 62-årige sygeplejerske Birgit Rasmussen, der arbejder på en barselsgang på Rigshospitalet.
- Jeg ville gerne blive, for jeg er utrolig glad for mit arbejde og forholdet til mine kollegaer. Og jeg synes stadig, jeg har ret meget at byde på i mit job og får selv meget ud af det, siger hun.
Samlet fortsætter omkring 550 sygeplejersker med at drage omsorg og tage blodprøver for syge og ældre, selvom de er på efterløn.
Tendensen glæder Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og formand DSA.
- Det er en samfundsmæssig gevinst, men også en gevinst for den enkelte. Og så er det også en medarbejdergruppe, som flere steder allerede nu er en mangelvare. Så for den enkelte leder er det bestemt også en gevinst, siger hun til Avisen.dk.
Ifølge hende er det sygeplejersker med stor erfaring og mange kompetencer, der vælger modellen med både efterløn og arbejde.
Lærerne vil ikke væk fra skolen
Folkeskolereformen og de ændrede arbejdstider for lærerne har medført flere protester rundt om på landets skoler.
Alligevel fortsætter flere lærere med at undervise, selvom de aldersmæssigt er modne til efterløn. Det fremgår af de seneste opgørelser fra Lærernes A-Kasse.
I år har 4.367 lærere fået udbetalt efterløn. Ud af dem har 591 medlemmer haft arbejde samtidig. Det er lidt over 13 procent af alle lærere på efterløn.
Og generelt er lærerne glade for at gå på arbejde. Næsten halvdelen – 46 procent – af de 7.049 lærere, der potentielt kunne gå på efterløn, vælger at arbejde videre på enten fuld- eller deltid.
Populært hos flere lønmodtagere
Murer, chauffører og tjenere er også lune på idéen, fremgår det af nye tal fra a-kassen i fagforeningen 3F, hvor godt hver femte 3F-medlem er enten i beskæftigelse eller søger et deltidsjob, mens de er på efterløn.
Ifølge Eva Obdrup, forretningsfører for 3Fs a-kasse, er efterlønsfidusen attraktiv for mange håndværkere, skraldemænd og tømrere.
- Mange ønsker at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet, selvom de ikke længere kan holde til at arbejde på fuldt blus. De færreste kan holde til at klatre rundt på stilladser, til de bliver 69 år, siger hun.
Ikke optimalt for alle
Blandt sosu-assistenter og rengøringsfolk beholder knap så mange en fod på arbejdspladsen, når de når efterlønsalderen.
De seneste tal fra fagforeningen FOA viser, at der i alt var 774 medlemmer på efterløn, der stadig arbejder. Det er under ti procent af alle FOA-medlemmer på efterløn.
Det skyldes nedslidning, vurderer FOAs formand Dennis Kristensen.
- Vores medlemmer er gået på efterløn, fordi de enten er slidt ned eller frygter, at de ikke kan holde tiden ud til folkepensionsalder. Det er et slidsomt job at arbejde med mennesker, siger han.
Til trods for, at mange forestiller sig, at de gerne vil arbejde samtidig med efterløn, ender de fleste alligevel med at trække sig helt tilbage, forklarer efterlønseksperten Per H. Jensen.