Kombinationen af efterløn og arbejde et hit hos flere lønmodtagere.
Som Avisen.dk skriver i dag, viser nye tal, at hver fjerde sygeplejersker på efterløn arbejder ved siden af. Blandt 3F’erne er det hver femte, og lidt færre blandt skolelærere.
Men sådan er det ikke for alle. Det fastslår både en forsker i efterløn og Dennis Kristensen, formanden for fagforeningen FOA, der blandt andet organiserer sosu-assistenter og rengøringspersonale.
- Vores medlemmer er gået på efterløn, fordi de enten er slidt ned eller frygter, at de ikke kan holde tiden ud til folkepensionsalderen. Det er et slidsomt job at arbejde med mennesker, siger han til Avisen.dk.
Kun 774 FOA-medlemmer vælger muligheden med at beholde en fod på arbejdspladsen.
Det er under ti procent af alle de FOA-medlemmer, der er på efterløn, fremgår det af den seneste optælling fra fagforeningen.
Det grå guld skinner ikke altid
Når generationer fra 1940’erne og 1950’erne går på pension, er der ikke nok unge til at tage over.
Derfor kommer Danmark til at mangle arbejdskraft i løbet af de næste mange år.
Af samme årsag har det i flere år været et politisk mantra, at danskerne skal blive længere tid på arbejdsmarkedet.
Men hvis kroppen siger fra efter mange års tunge løft og skæve arbejdsstillinger, er der ikke noget at gøre, pointerer Dennis Kristensen.
- Hele debatten om det grå guld og om, hvor vigtige seniorer er, afspejler sig ikke hos os, siger han og understreger, at det ikke altid er nemt for FOA-medlemmerne at finde deltidsjob.
Forsker: Mange er slidt ned
Det er korrekt, at FOAs medlemmer hører til i den erhvervsgruppe, hvor det kan være svært at arbejde, når man når efterlønsalderen. Det forklarer efterlønseksperten Per H. Jensen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.
- Mange er gennem et langt arbejdsliv blevet slidt ned, så de hverken fysisk eller mentalt kan fortsætte, siger han.
Et stort antal sosuer og hjemmeplejere må da også allerede trække sig fra arbejdsmarkedet, når de er i starten af 60’erne, fortæller Dennis Kristensen.
Efterlønsmodel kan gøre godt
Nedslidning kender man også til inden for håndværksbranchen.
Men ifølge Eva Obdrup, forretningsfører for 3Fs a-kasse, er efterlønsfidusen netop attraktiv for mange håndværkere og tømrere, fordi de er nedslidte, når de når efterlønsalderen.
- Mange ønsker at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet, selvom de ikke længere kan holde til at arbejde på fuldt blus. De færreste kan holde til at klatre rundt på stilladser, til de bliver 69 år, siger hun.
Ny ordning på vej
Inden for nogle få måneder indfører FOA mulighed for, at medlemmerne kan gå på delpension, mens de stadig arbejder.
Ifølge Dennis Kristensen løser det bare ikke det grundlæggende problem, hans medlemmer står over for:
- De har nedslidende og lavtlønnede job og skal samtidig forlade arbejdslivet før andre. Dermed tager de hul på deres pension tidligt og kan kun spare pension op i en kortere periode, siger han og uddyber:
- Det understreger urimeligheden i det arbejdsmarked, vores medlemmer bydes.