Administration 

Søren kvitter politijobbet efter 39 år: Nu skal han skabe tryghed i ghetto

Nørrebro er bedre end sit rygte, siger Søren Wiborg. Efter næsten fire årtier som politimand skal han nu skabe tryghed i et af Københavns mest belastede områder. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Efter 39 år som politimand skal Søren Wiborg skabe tryghed på Nørrebro. Københavns Kommune og Lejerbo går helt nye veje for at skabe mere tryghed i Mjølnerparken, der det seneste halve år har været plaget af bandekriminalitet og skyderier.

Efter næsten fire årtier i politiuniform leverer Søren Wiborg nu både politiskilt og uniform tilbage til etaten.

Den 61-årige politikommissær er i gang med et usædvanligt karriereskifte og begynder 1. oktober et helt nyt arbejdsliv som tryghedskonsulent i Mjølnerparken på Nørrebro. Området har gennem flere år blandt andet været kendt for bandeuro og ghettoproblemer.

- Nørrebro er bedre end sit rygte, og jeg glæder mig rigtig meget til at have fokus på det sociale. Der er mange gode kræfter i Mjølnerparken, og jeg tror på, at vi sammen kan få skabt større tryghed og glæde ved at bo der, siger han. 

Jobbet som tryghedskonsulent er nyt og en del af et nyt beredskab i Lejerbo København og omfattende boligsocial helhedsplan for Mjølnerparken, der løber frem til 2021.

Ud over at få titel som tryghedskonsulent skal Søren Wiborg frem til begyndelsen af 2019 også være chef for det boligsociale sekretariat, der skal skabe ro og tryghed og et ordentligt omdømme, så folk ikke går i en stor bue uden om området.

Tryghedspakke til 14 millioner  

Formand for boligforeningen Lejerbo København, Jan Hyttel, kalder det en stor gevinst, at en garvet politimand med både ledelseserfaring og kendskab til Nørrebro nu skal stå i spidsen for at skabe mere tryghed i det socialt belastede boligområde.

- Ved at ansætte folk til at skabe tryghed og lave et beredskab med fokus på tryghed går vi i høj grad nye veje, siger Jan Hyttel og fremhæver, at tryghedskonsulenten er et supplement til de mange andre initiativer i området. 

Alt i alt koster den nye tryghedspakke godt 14 millioner kroner. Lejerbo spytter selv godt 1,7 millioner kroner i den nye helhedsplan, mens Københavns Kommune har bevilget knap 1,5 millioner kroner. Med næsten 11 millioner kroner er Landsbyggefonden hovedbidragyder til planen, der skal få Mjølnerparken til at blomstre. 

Jan Hyttel fremhæver, at Lejerbo allerede har ansat dygtige folk med kompetencer inden for blandt andet socialarbejde, pædagogik, psykologi og ejendomsadministration og vedligehold. Men det er første gang, at der bliver ansat en konsulent og boligsocial leder med en politibaggrund.

Skal forhindre kriminel løbebane 

- Lige præcis en politimæssig baggrund passer godt, for Søren Wiborg skal blandt andet tale med de unge mennesker om kriminalitet, og hvorfor man ikke skal komme ind på en kriminel løbebane, fastslår Lejerbo-chefen.

Søren Wiborg kender i forvejen Mjølnerparken indgående, fordi han i seks år fra 2002 til 2008 var leder af lokalpolitiet på Nørrebro. Det betyder, at han kender alle de dårlige statistikker ud og ind. 80 procent af beboerne er indvandrere. 58 procent af dem er på kontanthjælp eller anden offentlig forsørgelse. Hver femte unge har ikke anden uddannelse end afgangseksamen fra folkeskolen. 

Og så er der sommerens bandeuro og skyderier, der har øget utrygheden gevaldigt.

- Bandekonflikten har dybe rødder i indvandrermiljøet derude, og det handler vel om, at nogle unge ikke har anden identitet end de kammeratskaber man kan få i bandemiljøet. Derfor kræver det en stor fælles indsats at give de unge, der gerne vil ud af bandemiljøet, nogle tilbud. Og for mig er der ingen tvivl om, at job og uddannelse er løftestang for en god integration, siger Søren Wiborg. 

Ikke nogen Messias 

Vil nogle indvandrere - og især dem, der har været på kant med loven – have tillid til en tidligere politimand som dig, eller er der en risiko for, at de føler sig overvåget af politiet?

- Da jeg arbejdede for politiet på Nørrebro, havde beboerne en stor tillid til, at jeg var til at stole på og lave aftaler med. Jeg tror også, at mange opdagede, at jeg havde menneskelig indsigt, så jeg også kunne se det gode i mange mennesker. Det må jo bestå sin prøve, men jeg kommer ikke ud i Mjølnerparken som politimand og skal overvåge miljøet. Slet, slet ikke, fastslår han.  

Men hvad vil din arbejdsmetode være for at skabe tryghed og komme bandekriminaliteten til livs i Mjølnerparken?

- Jeg betragter ikke mig selv som Messias. Det gør jeg ikke. Men jeg skal bruge de mange gode kræfter og initiativer, der vil Nørrebro det bedste. Men der er da ingen tvivl om, at når der bliver skudt i gaderne, bekymrer det og får måske nogle af de stærkere kræfter til at overveje, om Nørrebro stadig er værd at satse på, siger han.

Irritation over tre visitationer om dagen 

Våbnene skal væk fra bydelen for at genetablere trygheden, pointerer Søren Wiborg.  

- I øjeblikket er der problemer, fordi politiet har visitationszoner, og så går man efter bestemte typer. Jeg kan godt forstå, at man som ung indvandrer bliver en lille smule irriteret, hvis man bliver visiteret tre eller fire gange på en enkelt dag. Der er det vigtigt for os at bidrage med en forståelse af, at det er en nødvendighed og også handler om deres sikkerhed, noterer han.     

Søren Wiborg vil i samarbejde med blandt andet jobcentret få folk væk fra kontanthjælp. Og så vil han lige stikke en finger i jorden og skabe netværk blandt beboere, lokalpolitiet og SSP-samarbejdet. Derudover skal der gang i nedlagte ordninger, som der nu igen er penge på kontoen til.  

Fritidsjob til unge 

- Der skal også være fritidsjob til unge i 9. klasse, der bor i Mjølnerparken. For 60 kroner i timen skal de unge arbejde med for eksempel rengøring og vedligeholdelse af de grønne områder. Fire timers arbejde om ugen vil give en månedsløn på en tusse for de unge. Nogle vil have forældre, der aldrig har haft et arbejde, og de vil være de de første i deres familie, der har tjent deres egne penge, fordi resten af familien altid har været på kontanthjælp, noterer han.

Ved at have fokus på børn og unge og sætte gang i den slags initiativer, er Søren Wiborg overbevist om, at Mjølnerparken om et par år igen kan blive et attraktivt og trygt boligområde.

Eskild Dahl Pedersen, der hidtil har været leder af den boligsociale indsats i Mjølnerparken, bliver fremover leder af et tryghedsberedskab for alle Lejerbos afdelinger i Københavns Kommune.

I begyndelsen af 2019 åbner et nyt Kvartershus, der skal samle alle aktiviteter, kommunale tilbud og foreninger under samme tag. I løbet af de næste år er der sideløbende med den 14 millioner kroner dyre boligsociale indsats også gang i en omfattende renovering og modernisering af Mjølnerparken.

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder