Administration 

Søren kvitter politijobbet efter 39 år: Nu skal han skabe tryghed i ghetto

Nørrebro er bedre end sit rygte, siger Søren Wiborg. Efter næsten fire årtier som politimand skal han nu skabe tryghed i et af Københavns mest belastede områder. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Efter 39 år som politimand skal Søren Wiborg skabe tryghed på Nørrebro. Københavns Kommune og Lejerbo går helt nye veje for at skabe mere tryghed i Mjølnerparken, der det seneste halve år har været plaget af bandekriminalitet og skyderier.

Efter næsten fire årtier i politiuniform leverer Søren Wiborg nu både politiskilt og uniform tilbage til etaten.

Den 61-årige politikommissær er i gang med et usædvanligt karriereskifte og begynder 1. oktober et helt nyt arbejdsliv som tryghedskonsulent i Mjølnerparken på Nørrebro. Området har gennem flere år blandt andet været kendt for bandeuro og ghettoproblemer.

- Nørrebro er bedre end sit rygte, og jeg glæder mig rigtig meget til at have fokus på det sociale. Der er mange gode kræfter i Mjølnerparken, og jeg tror på, at vi sammen kan få skabt større tryghed og glæde ved at bo der, siger han. 

Jobbet som tryghedskonsulent er nyt og en del af et nyt beredskab i Lejerbo København og omfattende boligsocial helhedsplan for Mjølnerparken, der løber frem til 2021.

Ud over at få titel som tryghedskonsulent skal Søren Wiborg frem til begyndelsen af 2019 også være chef for det boligsociale sekretariat, der skal skabe ro og tryghed og et ordentligt omdømme, så folk ikke går i en stor bue uden om området.

Tryghedspakke til 14 millioner  

Formand for boligforeningen Lejerbo København, Jan Hyttel, kalder det en stor gevinst, at en garvet politimand med både ledelseserfaring og kendskab til Nørrebro nu skal stå i spidsen for at skabe mere tryghed i det socialt belastede boligområde.

- Ved at ansætte folk til at skabe tryghed og lave et beredskab med fokus på tryghed går vi i høj grad nye veje, siger Jan Hyttel og fremhæver, at tryghedskonsulenten er et supplement til de mange andre initiativer i området. 

Alt i alt koster den nye tryghedspakke godt 14 millioner kroner. Lejerbo spytter selv godt 1,7 millioner kroner i den nye helhedsplan, mens Københavns Kommune har bevilget knap 1,5 millioner kroner. Med næsten 11 millioner kroner er Landsbyggefonden hovedbidragyder til planen, der skal få Mjølnerparken til at blomstre. 

Jan Hyttel fremhæver, at Lejerbo allerede har ansat dygtige folk med kompetencer inden for blandt andet socialarbejde, pædagogik, psykologi og ejendomsadministration og vedligehold. Men det er første gang, at der bliver ansat en konsulent og boligsocial leder med en politibaggrund.

Skal forhindre kriminel løbebane 

- Lige præcis en politimæssig baggrund passer godt, for Søren Wiborg skal blandt andet tale med de unge mennesker om kriminalitet, og hvorfor man ikke skal komme ind på en kriminel løbebane, fastslår Lejerbo-chefen.

Søren Wiborg kender i forvejen Mjølnerparken indgående, fordi han i seks år fra 2002 til 2008 var leder af lokalpolitiet på Nørrebro. Det betyder, at han kender alle de dårlige statistikker ud og ind. 80 procent af beboerne er indvandrere. 58 procent af dem er på kontanthjælp eller anden offentlig forsørgelse. Hver femte unge har ikke anden uddannelse end afgangseksamen fra folkeskolen. 

Og så er der sommerens bandeuro og skyderier, der har øget utrygheden gevaldigt.

- Bandekonflikten har dybe rødder i indvandrermiljøet derude, og det handler vel om, at nogle unge ikke har anden identitet end de kammeratskaber man kan få i bandemiljøet. Derfor kræver det en stor fælles indsats at give de unge, der gerne vil ud af bandemiljøet, nogle tilbud. Og for mig er der ingen tvivl om, at job og uddannelse er løftestang for en god integration, siger Søren Wiborg. 

Ikke nogen Messias 

Vil nogle indvandrere - og især dem, der har været på kant med loven – have tillid til en tidligere politimand som dig, eller er der en risiko for, at de føler sig overvåget af politiet?

- Da jeg arbejdede for politiet på Nørrebro, havde beboerne en stor tillid til, at jeg var til at stole på og lave aftaler med. Jeg tror også, at mange opdagede, at jeg havde menneskelig indsigt, så jeg også kunne se det gode i mange mennesker. Det må jo bestå sin prøve, men jeg kommer ikke ud i Mjølnerparken som politimand og skal overvåge miljøet. Slet, slet ikke, fastslår han.  

Men hvad vil din arbejdsmetode være for at skabe tryghed og komme bandekriminaliteten til livs i Mjølnerparken?

- Jeg betragter ikke mig selv som Messias. Det gør jeg ikke. Men jeg skal bruge de mange gode kræfter og initiativer, der vil Nørrebro det bedste. Men der er da ingen tvivl om, at når der bliver skudt i gaderne, bekymrer det og får måske nogle af de stærkere kræfter til at overveje, om Nørrebro stadig er værd at satse på, siger han.

Irritation over tre visitationer om dagen 

Våbnene skal væk fra bydelen for at genetablere trygheden, pointerer Søren Wiborg.  

- I øjeblikket er der problemer, fordi politiet har visitationszoner, og så går man efter bestemte typer. Jeg kan godt forstå, at man som ung indvandrer bliver en lille smule irriteret, hvis man bliver visiteret tre eller fire gange på en enkelt dag. Der er det vigtigt for os at bidrage med en forståelse af, at det er en nødvendighed og også handler om deres sikkerhed, noterer han.     

Søren Wiborg vil i samarbejde med blandt andet jobcentret få folk væk fra kontanthjælp. Og så vil han lige stikke en finger i jorden og skabe netværk blandt beboere, lokalpolitiet og SSP-samarbejdet. Derudover skal der gang i nedlagte ordninger, som der nu igen er penge på kontoen til.  

Fritidsjob til unge 

- Der skal også være fritidsjob til unge i 9. klasse, der bor i Mjølnerparken. For 60 kroner i timen skal de unge arbejde med for eksempel rengøring og vedligeholdelse af de grønne områder. Fire timers arbejde om ugen vil give en månedsløn på en tusse for de unge. Nogle vil have forældre, der aldrig har haft et arbejde, og de vil være de de første i deres familie, der har tjent deres egne penge, fordi resten af familien altid har været på kontanthjælp, noterer han.

Ved at have fokus på børn og unge og sætte gang i den slags initiativer, er Søren Wiborg overbevist om, at Mjølnerparken om et par år igen kan blive et attraktivt og trygt boligområde.

Eskild Dahl Pedersen, der hidtil har været leder af den boligsociale indsats i Mjølnerparken, bliver fremover leder af et tryghedsberedskab for alle Lejerbos afdelinger i Københavns Kommune.

I begyndelsen af 2019 åbner et nyt Kvartershus, der skal samle alle aktiviteter, kommunale tilbud og foreninger under samme tag. I løbet af de næste år er der sideløbende med den 14 millioner kroner dyre boligsociale indsats også gang i en omfattende renovering og modernisering af Mjølnerparken.

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver