DF vil drøfte Grønland med Helle Thorning
Tingene hænger ikke sammen, mener Kristian Thulesen Dahl efter ny dansk-grønlandsk klimaaftale.

Dansk Folkepartis kommende formand, Kristian Thulesen Dahl, er nervøs for, at Grønlands voksende selvstændighed skal koste danske skatteydere penge. Derfor vil han drøfte Danmarks forhold til Grønland med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Anledningen er den klimaaftale, som klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) onsdag underskrev i Nuuk sammen med den grønlandske minister for boliger, infrastruktur og trafik, Jens B. Frederiksen fra Demokraterne.

- Tingene hænger ikke sammen, hvis indflydelse og betaling ikke følges ad, siger Thulesen Dahl.

Han peger på, at Grønland med selvstyreloven i 2009 fik ret til indtægter fra råstoffer i undergrunden, men stadig er garanteret bloktilskud fra Danmark.

Han mener, at grønlænderne selv skal påtage sig flere udgifter. Den ny samarbejdsaftale med Danmark giver Grønland mulighed for at stå uden for fremtidige internationale klimaaftaler, og Thulesen Dahl vil sikre sig, at det ikke koster Danmark penge.

Derfor stiller han i første omgang statsministeren to skriftlige spørgsmål og vil senere drøfte sagen med Helle Thorning-Schmidt på et samråd i Folketingets Finansudvalg, siger han.

"Hvilke udgifter overtager Grønland som følge af den samarbejdsaftale om den internationale klimapolitik, som regeringen har indgået med Grønland den 15. august 2012?", lyder det ene spørgsmål fra Thulesen Dahl.

Han mener, at man aldrig fik en principiel diskussion om det økonomiske forhold mellem Danmark og den tidligere koloni, de selvstyreaftalen blev vedtaget.

Det andet spørgsmål til statsministeren lyder:

"Er statsministeren i forhold til Danmarks forhold til Grønland enig i det grundlæggende princip, at Grønlands overtagelse af sagsområder medfører, at Grønland også overtager finansiering - hvilket nedbringer Danmarks udgifter til Grønland?"

/ritzau/