DF med i slagtning af Arbejdstilsynet: "Vi gjorde, hvad vi kunne"

Arbejdsliv
- Jeg synes faktisk, vi er nået et rimeligt niveau. Jeg er ikke helt tilfreds. Men vi har noget at arbejde videre med, siger Bent Bøgsted om kommende nedskæringer i Arbejdstilsynet. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/Arkiv )
Efter finanslovsaftalen mister Arbejdstilsynet næste år 15 millioner kroner. Men Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) mener ikke, man skal male fanden på væggen endnu.

Onsdag kom det frem, at Arbejdstilsynet skal spare 15 millioner kroner til næste år. 

Det fremgår af et nyt notat, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, efter regeringen sammen med Dansk Folkeparti er blevet enige om finanslovsforlig for næste år. 

I august fastslog Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, ellers, at Dansk Folkeparti ikke ville gå med til en finanslov, der skrumpede Arbejdstilsynet. 

- Vi mener ikke, der kan skæres i medarbejdere, fordi Arbejdstilsynet skal løfte opgaver med at forbedre sikkerheden, arbejdsskader og psykisk arbejdsmiljø, sagde Bent Bøgsted til Avisen.dk i august.

Nu afslører det nye notat, at Arbejdstilsynet står til at blive skåret med 15,1 millioner kroner i 2018 og yderligere 12,9 millioner kroner i 2019. Det svarer ifølge notatet til en nedgang i årsværk på 14 i 2018 og 16 i 2019. 

- Jeg vil ikke udelukke, det kommer til at betyde afskedigelser, men det er for tidligt at vurdere nu. Indtil videre må vi afvente og se, hvad der sker, siger Bent Bøgsted nu til Avisen.dk.

Skyldes omprioriterings-bidrag

Du sagde tilbage i august, at Dansk Folkeparti ikke støtter, at man skrumper Arbejdstilsynet, og at Dansk Folkeparti ikke ville gå til finanslovsforhandlinger for at skære på Arbejdstilsynet. Nu kommer vi ud på den anden side af finanslovsforliget, og der er blevet skåret på Arbejdstilsynet?

- Jamen vi er gået ind i forhandlingerne, og vi har styrket social dumping-indsatsen. Som jeg har forstået det, så skyldes en stor del af de her besparelser omprioriteringsbidraget. 

Ifølge notatet vil Arbejdstilsynets samlede bevilling falde fra 440,8 millioner kroner til 425,7 millioner kroner i 2018, hvor to procent eller knap ni millioner kroner, er som følge af omprioriteringsbidraget, som alle statslige enheder er omfattet af. Derudover udløber midlertidige bevillinger til særlige indsatser, der blev aftalt i finansloven for 2016.

Har Dansk Folkeparti gjort noget for at kæmpe imod de her nedskæringer på Arbejdstilsynet?

- Vi har gjort, hvad vi kunne. Hvis vi skulle ændre noget, så skulle vi have afskaffet det omprioriteringsbidrag.

Ikke sikkert, det betyder afskedigelser 

Men kan du ikke se, det er lidt sært, at du i august sagde, at I ikke vil gå med til en finanslov med nedskæringer til Arbejdstilsynet. Og nu er I gået med til en finanslov, hvor der netop bliver skåret på Arbejdstilsynet?

- Du kan ikke sige nu, at det betyder afskedigelser. Arbejdstilsynet arbejder med noget intern omprioritering, så det er ikke sikkert, det ender i afskedigelser. Men jeg kan ikke give garanti for, at det ikke vil betyde afskedigelser, siger Bent Bøgsted. 

Men det fremgår jo af notatet, at Arbejdstilsynet kommer til at miste 15 millioner næste år. Det kan vel kun gå ud over medarbejderne?

- Jamen, så mange millioner er det vel heller ikke. Der står i notatet, at det er beregnet til, at der er 14 medarbejdere, der kan miste deres job i 2018, hvis man kigger på de kolde tal. 

Vil nedskæringerne ikke gå ud over Arbejdstilsynets indsats fremover?

- Det ved vi ikke endnu. For samtidigt, så styrker vi jo social dumping-indsatsen. Og Arbejdstilsynet er allerede i gang med at se på, hvordan man arbejder mest effektivt og får mest for pengene, siger Bent Bøgsted. 

Han tilføjer, at Dansk Folkeparti til gengæld har haft succes med at få tilført penge til social dumping-puljen, samt penge til styrkelse af arbejdsmiljøet ved metrobyggerierne. 

Er du tilfreds med resultatet?

- Under de omstændigheder, der er. Og der var faktisk lagt op til større besparelser i Arbejdstilsynet. Jeg synes faktisk, vi er nået et rimeligt niveau. Jeg er ikke helt tilfreds. Men vi har noget at arbejde videre med. 

Krimi

To fly stødt sammen

i luften