I 2021 vil der være næsten 200 færre medarbejdere i Arbejdstilsynet, end der var i 2015.
Sådan står det skrevet i finanslovsudspillet 2018, som VLAK-regeringen fremlagde torsdag formiddag.
I 2015 havde Arbejdstilsynet 677 ansatte, og ifølge udspillet forventes der i 2018 at være 582 ansatte. I 2021 vil der kun være 487 ansatte.
Det er et fald på 28 procent i medarbejderstaben over seks år.
Det har ikke været muligt at få en kommentar til tallene fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Faktum er dog, at følger man tabellen udsendt af Finansministeriet for finansloven torsdag formiddag, står medarbejderne i Arbejdstilsynet til at skulle sige farvel til kolleger, hvis der ikke kommer en ny bevilling til.
Artiklen fortsætter under grafen
DF: Nej tak til nedskæringer
Dansk Folkeparti støtter ikke op om, at man skrumper Arbejdstilsynet, siger beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted (DF):
- Arbejdstilsynet skal have et godt, fast niveau at arbejde ud fra uden elevatortrafik. Vi går ikke til finanslovsforhandlinger for at skære på Arbejdstilsynet, siger han.
Men han peger dog på, at det på nuværende tidspunkt er svært at se, hvor den lander. Om ikke andet vil han hive fat i beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), fortæller han til Avisen.dk.
- Vi mener ikke, der kan skæres i medarbejdere, fordi Arbejdstilsynet skal løfte opgaver med at forbedre sikkerheden, arbejdsskader og psykisk arbejdsmiljø, siger Bent Bøgsted (DF).
Forkert medicin
LO's næstformand Morten Skov Christiansen ryster på hovedet af, at antallet af Arbejdstilsynets medarbejdere dykker.
- Vi bliver på den ene side bedt om at arbejde mere og længere, men samtidigt negligerer man, at lønmodtagere ikke har forudsætninger for at kunne blive længe på arbejdsmarkedet, så længe vi har et så dårligt arbejdsmiljø, som vi har i dag.
Konsekvensen af det står i røde tal. I 2015 besøgte Arbejdstilsynet 30.861 virksomheder. I 2016 besøgte de blot 21.715 arbejdspladser.
- Der er flere, der bliver syge af at gå på arbejde, end der var for få år siden. Så er det fuldstændig forkert medicin at skære ned på den myndighed, der skal kontrollere arbejdsmiljøet, siger Morten Skov Christiansen.
Venter på ekspertudvalg
I løbet af sommeren nedsatte Troels Lund Poulsen et ekspertudvalg til at undersøge problemer med arbejdsmiljøet i Danmark. Ministeren afviste ikke, at der skal flere bevillinger til Arbejdstilsynet. Han ville dog afvente udvalgets anbefalinger, før der blev taget stilling til det.
- Med det hold, regeringen sætter i dag, har vi gode forudsætninger for at vende den negative udvikling, vi har set i arbejdsmiljøet. Det er et fælles ansvar at sikre et godt og trygt arbejdsmiljø i Danmark, og derfor er jeg også glad for, at både eksperter og arbejdsmarkedets parter har sagt ja til at deltage i arbejdet. Dermed har vi det allerbedste udgangspunkt for at kortlægge problemerne og endnu vigtigere – at finde de bedste løsninger, sagde Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse i juli om ekspertudvalget, og som Avisen.dk skrev om.