Et hvidløgsflute fra frost, pølsebrød med ketchup og en salat bestående af iceberg, agurk og dåsemajs. Tilbehøret kan hurtigt blive undseelige statister til grillmaden, men sådan behøver det ikke at være.
Der er nemlig masser af små sideretter, som er nemme at gå til - og som vil løfte dit samlede måltid til nye højder, siger Anders Jensen, der er medlem af det danske grilllandshold og ansvarlig for Weber Grill Academy.
- Det er både nemt og utroligt lækkert eksempelvis at grille frugt og grønt, som kan serveres som sideretter eller indgå i salater, siger han. Samme besked lyder fra Annie Otto, der er køkkenchef i Jespers Torvekøkken.
Hun anbefaler, at du eksempelvis griller nogle af de grove grøntsager, som fejlagtigt får skudt i skoen, at de er "kedelige" rå eller kogt.
- Men mange grøntsager ændrer fuldstændigt karakter, når de får høj og intens varme på grillen, siger hun.
Karamellisering
Det kunne eksempelvis være kvarte spidskål, halve eller hele løg, skivet blomkål eller gulerødder.
- I min generation var gulerødder sådan noget, der var blevet stegt eller kogt alt for blødt. Men med hård varme og et stænk balsamico eller rødvinseddike, opnår du en fantastisk karamellisering, siger Annie Otto.
Et andet bud er at smide en selleri i skiver på grillen sammen med eksempelvis portobellosvampe.
Når svampene er møre, kan de blendes og røres eller blendes med lidt olie - som dip til selleriskiverne eller fritterne.
- Råvarerne ændrer fuldstændig karakter, og man må gerne give dem lidt hårdere varme, end man tror, de kan klare, råder Annie Otto. Et godt tip er, at du skærer grøntsagerne på langs, så du får nogle store stykker, som er nemme at vende på grillen, forklarer Anders Jensen.
Når de har grillet og hvilet nogle minutter, kan du efterfølgende skære dem ud og vende dem i en salat eller med friske urter.
Grillet æble eller pære er godt
- Hvis man skærer dem i småstykker fra start, får man en hulens masse småstykker, som tager en krig at vende på grillen, konstaterer han.
Frugter gør sig også enormt godt grillet.
Grillet æble eller pære i tynde skiver klæder eksempelvis en rucolasalat fænomenalt godt.
- Så får man både det friske og sprøde fra salaten, men også det grillede element fra frugten, hvor frugtsukkeret igen vil give en karamelliseret stegeflade, siger Anders Jensen.
Husk også at lade grøntsagerne hvile, før du anretter og serverer dem.
For ligesom med kød vil saften og smagen sætte sig bedre i fibrene, hvis grøntsagerne får lidt ro - og de gloende hede grøntsager er alligevel for varme at spise direkte fra grillen.
- Det er en klassiker, at man serverer med det samme, fordi ungerne er utålmodige, eller gæsterne venter. Men hviletiden gør altså alverden til forskel, understreger Anders Jensen.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus