Danskerne er ikke vrede på den polske murer til firs kroner i timen, der tager jobbet fra danske håndværkere.
I en rundspørge, som analysefirmaet Wilke har lavet for Avisen.dk, svarer danskerne, at det er EU og arbejdsgivernes skyld, at danskere mister arbejde til underbetalte østarbejdere.
Forfatteren Lars Olsen har i flere år analyseret danskernes forhold til arbejdere fra Østeuropa. Han kalder danskernes syn på østarbejdere for meget nøgternt.
"Det er interessant, at så få giver østarbejderne skylden. De går godt nok ind og underbyder vores løn, men østarbejderne tager det arbejde de kan få, er holdningen tilsyneladende," siger Lars Olsen.
Østarbejdere går fri
Mens mange tusinde danskere går arbejdsløse, arbejder op mod 44.000 østarbejdere i Danmark.
Polske, tyske og baltiske arbejdere får oftest en lavere løn end danske murere og chauffører.
Men danskerne udpeger dem, der i virkeligheden trækker i trådene, mener Flemming Ibsen, der er forsker i arbejdsmarked ved Aalborg Universitet.
"Det er ikke mærkeligt, at østarbejderne går fri. For det er arbejdsgiverne, der fyrer danskere og ansætter østarbejdere til en lavere løn, så de kan få større overskud," siger Flemming Ibsen.
Hvem peger pilen på?
Hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri siger chefkonsulent Søren Lange Nielsen, at han er ligeså træt af løndumping som fagforeningerne.
Dansk byggeri har gjort meget for at stoppe det, som arbejdsgiverne kalder unfair konkurrence fra firmaer fra Østeuropa.
Danskerne bør i stedet se på sig selv, mener han.
"Ude på villavejene kan vi se, at her og fru Jensen tilsyneladende ikke har nogen skrupler ved at hyre østarbejdere, så de slipper for moms og dansk løn," siger Søren Lange Nielsen.
Forfatter Lars Olsen er glad for, at danskerne ikke retter onde øjne mod den enkelte polak og tysker.
"Det er opløftende, at de ikke giver østarbejderne skylden, men i stedet peger på EU, og de regler, der tillader østarbejdere at komme herop og løndumpe," siger Lars Olsen.
Hvem har ansvaret?
- Arbejdsgiverne (57 pct.)
- EU (45 pct)
- Fagforeningerne (21 pct.)
- Andet (især regeringen/politikerne) (10,6 pct.)
- Østarbejderne (4,3 pct)
Rundspørge fra analysefirmaet Wilke blandt 540 repræsentativt udvalgte danskere