Overalt i landet kæmper ledige for at få job, men når det gælder faglært arbejdskraft er situationen ganske anderledes. Flere virksomheder har nemlig svært ved at rekruttere det nødvendige antal medarbejdere.
En ny konjukturmåling fra Landbrug & Fødevarer viser, ifølge Jyllands-Posten, at 35 procent af de danske fødevarevirksomheder "ofte eller jævnligt" har problemer med at rekruttere faglært arbejdskraft.
- Efter fem år præget af krise og relativt høj arbejdsløshed er det noget overraskende, at så stor en del af virksomhederne har problemer med at rekruttere kvalificerede, danske medarbejdere, siger adm. direktør i L&F Søren Gade til Jyllands-Posten.
Han mener, at det understreger behovet for at trække flere unge ind på erhvervsuddannelserne og samtidig efteruddanne en del af de ufaglærte ledige.
Dansk Metal bekræfter, at der mangler faglært arbejdskraft på en række områder. Cheføkonom Allan Lyngsø mener, at det faldende antal elever på erhvervsuddannelserne og manglende opkvalificering blandt ledige er årsagen til problemet.
4500 faglærte inden for jern og metal forlader årligt arbejdsmarkedet frem mod 2020, mens der i samme faggruppe ventes at komme 2400 unge ind på arbejdsmarkedet, viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Den ubalance får direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, til at efterlyse bedre muligheder for, at unge kan tage en praktisk uddannelse og senere udbygge den med en mere teoretisk.
- Der er brug for den type medarbejdere, og det er vigtigt at sende et signal om, at man sagtens kan nå langt med en praktisk uddannelse, siger han til Jyllands-Posten.
Danske virksomheder forsøgte forgæves at rekruttere 9000 nye medarbejdere i foråret 2013, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Til sammenligning var tallet 5000 i foråret 2012.
Newspaq