Derfor er klima-topmøde uden aftale vigtigt
Den globale opvarmning lige nu ser ud til at få temperaturen til at stige med katastrofale tre-fire grader. Foto: AP
Verdens største CO2-udledende land, Kina, er måske på sigt med til noget, der minder om Kyoto-aftalen, vurderer ekspert.

Der er lange udsigter til en global klimaaftale. Det står allerede klart her på den første dag af endnu et FN-klimatopmøde.

Derfor er det allerede højest nogle delaftaler om afgrænsede områder, som finansiering eller teknologi, der vil falde på plads i løbet af de næste to uger på COP17, vurderer Per Meilstrup, klimadirektør for ugebrevet Mandag Morgen, over for Newspaq.

"Vi er desværre stadig i den situation, at de store CO2-udledende lande - USA på den ene side og Kina og Inden på den anden - alle er fastlåste af forskellige årsager, der gør, at man kan ikke forestille sig, at vi får en stor, fælles aftale," siger han.

Alligevel understreger han, at de kommende forhandlinger er et vigtigt skridt på vejen mod en klimaaftale.

"Det lyder umiddelbart bizart, at man så mødes, når man ved, man ikke opnår det resultat, man ønsker, men sagen er, at det her en international meget, meget vidtfavnende proces, hvor 195 landes diplomater skal blive enige om nogle meget vanskelige spørgsmål," siger klimadirektøren og forklarer, at selv Kina har fået øjnene op for klimaproblemerne.

Her har man de senere år energieffektiviseret den økonomiske vækst, hvor der har været fokus på vedvarende energikilder som vind- og solenergi.

"Men Kinas økonomiske vækst kører på kul og stort set kun kul. Det, Kina har gjort, er rigtig meget og frivilligt, men det er ikke noget, der batter i det helt store billede, så der skal en eller anden form for global aftale til," siger Per Meilstrup.

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, sagde torsdag, at EU har en køreplan, hvor alle lande vil være med i en forpligtende klimaaftale senest i 2020.

Klimatopmødet - COP17 - startede i dag i Durban i Sydafrika.