For at have en velfungerende fordøjelse er det vigtigt at spise regelmæssigt og gå på toilettet regelmæssigt. Men hvad skal man gøre, hvis man døjer med forstoppelse?
Fiberrig kost holder maven i gang. Læs mere på femina.dk
Husk at drikke vand
Det er vigtigt at spise mad med mange fibre for fordøjelsens skyld. Men lige så vigtigt er det at drikke meget vand, da fibrene suger væske til sig. Får du ikke drukket nok, så kan fibrene ende med at gøre det værre.
- Så vil fibrene lægge sig som en tung klump i maven. Derfor er det vigtigt at drikke meget vand, da det kurerer eller forebygger forstoppelse. Mælk eller juice er udmærket til måltiderne, men til mellem måltiderne bør førstevalget være vand. Man bør drikke mellem en-to liter om dagen. Er man under varmere himmelstrøg, skal man drikke mere. Husk at kaffe og te kan også regnes med, siger ernæringsekspert Ellen- Margrethe Hovland til KK.no.
Det værste og bedste mad for din fordøjelse. Læs mere på søndag.dk
Du rører dig ikke nok
For lidt fysisk aktivitet kan også føre til forstoppelse. Regelmæssig motion og fysisk aktivitet i det hele taget stimulerer bevægelser i tarmen. Det er alfa og omega for at sætte gang i tarmen. Derfor bør du sørge for at bruge kroppen dagligt. Gå, løb, cykel eller svøm mindst 30 minutter dagligt. Det vil holde tarmen i bevægelse, og du vil ikke få træg mave. Du vil opdage, at fysiske aktiviteter, der gør dig træt, hjælper på at sætte maven i gang.
Spis mad der booster bakterievæksten
Er du plaget af tilbagevendende forstoppelse, kan det også hjælpe, hvis du spiser mad, der booster bakterievæksten.
- Jo flere bakterier, du har i tarmen, jo større volumen er der på afføringen. Probiotika er mad med bakterier. Probiotiske bakterier findes blandt andet i yoghurtprodukterne Cultura og Activia. Probiotiske bakterier kan også købes i håndkøb på apoteket. De sikrer balancen i mavetarm-kanalens bakteriesammensætning (bakterieflora), og derigennem forbedrer de tarmens funktion og fremmer sundheden. Spiser du dette kan du med fordel supplere med artiskokker, asparges, kål, tomater, løg, hvidløg og bananer, der forstærker effekten af probiotika
Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media