Danskere arbejder 34 timer om ugen
Danskerne er blandt de mindst arbejdsomme i verden, viser nye tal.

Danske ansatte bliver blot hængende på jobbet godt 34 timer om ugen. Vi er endda et af de lande i verden, hvor ansatte arbejder mindst. På Island arbejder de eksempelvis fem timer ekstra om ugen ifølge den liberale tænketank Cepos, der har opgjort arbejdstiden i alle OECD-landene i 2005.
»Den reelle arbejdstid i Danmark er ikke ret stor. Det skal dog med, at i Danmark arbejder begge køn. I mange lande er det kun manden, som arbejder, men til gengæld i flere timer,« siger kontorchef John Smith fra det Økonomiske Råd.
Tallene fra Cepos tager også studerende og deltidsansatte med. Man kan desuden se, at offentligt ansatte blot arbejder 32 en halv time om ugen.

En undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at vi dog arbejder halvanden time mere om ugen i Danmark end for ti år siden, og at Danmark faktisk er det land i OECD, hvor væksten i antal timer på jobbet stiger mest.
»Og dét er det overraskende resultat. Ikke at danske ansatte ikke arbejder så meget,« siger økonom Mads Windelin fra Erhvervsrådet.
Især slider man ekstra i fag indenfor transport, industri og byggebranchen, hvor arbejdstiden står stort set stille indenfor det offentlige.
»Grunden er, at virksomheder i dag ofte beder ansatte tage overarbejde, fordi de mangler arbejdskraft. Og så stiger arbejdstiden,« siger John Smith.

Arbejdsløsheden satte for nylig bundrekord med 113.400 danskere. Men oven i det er 150.000 danskere i dele af året på supplerende dagpenge.
»Og det er fuldstændig vanvittigt, at det offentlige giver støtte til at gå arbejdsløs, når der stort set ingen arbejdsløshed er i Danmark,« siger Cepos" cheføkonom, Mads Lundby.