Danske mænd begår hjemmerøverier
Det er oftest danske mænd, og ikke folk fra Østeuropa, der begår hjemmerøverier. Arkivfoto. Foto: www.colourbox.com (Arkivfoto)
Unge danske mænd med kriminel baggrund står bag langt størstedelen af de meget omtalte hjemmerøverier.

De taler ikke dansk, og de fleste af dem kommer fra Østeuropa.

Det synes at være fordommen om de personer, der begår hjemmerøverier. Men den fordom holder slet ikke stik, viser en ny analyse, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget. Det skriver avisen søndag.

Kun én ud af 50 dømte i 30 sager om hjemmerøverier begået i cirka 16 måneder frem til den 1. august sidste år stammer nemlig fra et af de tidligere østlande, viser analysen.

Den ene mand, som er fra det tidligere Jugoslavien, er en af i alt seks udenlandske statsborgere, der er blevet dømt. De resterende 44 er danske statsborgere, og heraf er 40 af dem mænd, de fleste af dem mellem 15 og 25 år. Fire ud af fem af disse havde i forvejen en plettet straffeattest.

Kim Kliver, der er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, er ikke overrasket over resultatet af analysen.

"Billedet af horder af østeuropæiske, organiserede kriminelle, der kommer til Danmark og laver hjemmerøverier, er primært skabt af medierne, og eksponeringen giver befolkningen indtryk af, at problemet er langt mere udbredt, end der er statistisk belæg for," siger han.

Det meget omtalte hjemmrøveri mod et ældre ægtepar, hvor manden blev dræbt under røveriet, i Skovby i oktober 2008 er ikke med i analysen, da ankesagen endnu ikke er afgjort. Her er fem rumænere foreløbig dømt.

via Listen To News