Danmark er næstbedst i verden til at skabe gode rammer for at udvikle nye talenter. Det viser en international undersøgelse, som headhunterfirmaet Heidrick & Struggles har udført i samarbejde med Economist Intelligence Unit.
Det er især gode universiteter og en dygtig arbejdsstyrke, der trækker op. Danmark når en samlet score i undersøgelsen på 64,7 - dog langt efter den suveræne nummer et, USA, der henter 74,2 point.
Trods den fine placering er der også problemer i Danmarks forhold til talentudvikling.
- Vores evne til at gøre Danmark til et spændende sted at være for talenter er rigtig dårlig. Derfor risikerer vi, at de rejser ud, siger partner og ledelsesrådgiver Nina Nærby fra Heidrick & Struggles.
Undersøgelsen har blandt andet udspurgt virksomhedsledere i 60 lande om deres syn på talenternes muligheder. Desuden vurderes landene på områder som økonomisk vækst, lovgivning på arbejdsmarkedet, lønmuligheder og niveau i uddannelsessektoren.
Når det kommer til at være attraktiv for talenter, kommer Danmark langt nede på listen. Selv lande som Polen, Italien og sågar Aserbajdsjan er mere spændende for talenterne end Danmark - og USA er mere end dobbelt så attraktiv.
Om landet er attraktivt afgøres i undersøgelsen af dets økonomiske vækst og størrelsen af den personlige, disponible indkomst.
- Vi har været for forvænte herhjemme og haft nok i os selv. Derfor har mange virksomheder ikke arbejdet godt nok med at fremelske deres egne talenter.
- Men det er nødvendigt at arbejde intensivt med dette af hensyn til virksomhedens konkurrenceevne. Ellers rejser talenterne ud for at få udfordringer og en højere løn, siger Nina Nærby.
Selv om danske virksomheder kan gøre meget mere i jagten på talenter, lander Danmark ifølge en fremskrivning også i 2015 på en andenplads på det globale "talentindeks".