Christian i retten med principiel sag: Hvis vi taber, får det også betydning for DIG!

- Hvem fanden finder på at ændre fortolkningen af grundlovteksten efter 37 år, til noget der for øvrigt blev så administrativt svært og fejlbehæftet, at det kollapsede efter 10 måneder? siger Christian Danvill. (Foto: Foto: Privat)

Retten i Helsingør kører i dag og i morgen en historisk retssag om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

Er det i strid med Grundloven, at staten pålægger dig at forsørge andre end dine børn og din ægtefælle?

Det afgør Retten i Helsingør i dag og i morgen i en opsigtsvækkende retssag mellem tre kærestepar og Beskæftigelsesministeriet og de tre pars hjemkommuner, Herning, Favrskov og Gribskov.

Sagen drejer sig om loven om gensidig forsørgelsespligt for ugifte samlevende par. Den blev indført i 2014 og betød, at samlevende skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp. 

Det har betydning for alle

- 80 procent af befolkningen er slet ikke i kontakt med kontanthjælpssystemet. Men sagen har også betydning for dem. For hvis det er op til politikerne at bestemme, hvem der har pligt til at forsørge hvem, så kan man indføre brugerbetaling på alt. Plejehjem til forældre eller uddannelse til voksne børn, siger Christian Danvill. 

Han er talsmand for Søgsmålsgruppen af Samlivsramte og Facebook-gruppen Nej tak til Gensidig Forsørgelsespligt.

Det er over tre år siden, at han var med til at starte sagen om, at det var brud på Grundloven, da kontanthjælpsreformen pålagde kærestepar at forsørge hinanden.

I dag sidder Christian Danvill på en af de forreste rækker i Retten i Helsingør. Han har de seneste tre år brugt mange timer på at forberede sig på sit kontor i lejligheden på Østerbro med to store skærme, hvor han fremadbøjet læser linjerne med de store bogstaver med en lup.

Tre par skal vidne om den måde, de blev ramt af den gensidige forsørgelsespligt for samlevende

Den gensidige forsørgelsespligt blev indført 1. januar 2014 af Socialdemokratiet, SF, Radikale, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative og betød, at samlevende skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp. 

Dengang blev det skønnet, at 12.000 lønmodtagere blev pålagt at forsørge deres samlever, men der findes ikke tal for, hvor mange, der blev omfattet af loven i de to år, loven fungerede.

Kontanthjælpsmodtagere mistede retten til kontanthjælp helt eller delvist, hvis deres samlever havde indtægt eller formue større end de tilsammen ville have fået på kontanthjælp.

På kontanthjælp i 20 år

Christian Danvill har selv været på kontanthjælp i over 20 år i Københavns Kommune og har fortalt sin historie i blandt andet Avisen.dk. Han har dårligt syn, men har aldrig kunnet få afsluttet sin sag. Han og kæresten Helle blev også omfattet af den gensidige forsørgelsespligt.

I marts 2014 skulle Helle svare kommunen på, om hun havde blandt andet opsparing, smykker eller bil, fordi hun blev pålagt at forsørge sin samlever.

- Det er smykkeloven om igen. Staten går helt ind i klædeskabet for finde smykker og modregner i lønmodtagerens feriepenge for at finansiere udredningen af syge borgeres sager, siger Christian Danvill. 

Kammeradvokaten forsvarer de tre kommuner og Beskæftigelsesministeriet. Kammeradvokaten skriver til Retten i Helsingør i sit svar til anklagerne fra parrene, at han mener, Grundloven overlader det til lovgivningsmagten nærmere at regulere, hvem der har forsørgelsespligt i forhold til hvem.

Kammeradvokaten mener derfor ikke, at den gensidige forsørgelsespligt var i strid med Grundloven.

Mette Frederiksen sagde i 2013, at hun ønskede at ligestille de moderne samlivsformer, fordi mange i dag lever papirløst sammen. Derfor er det skævt, at ægtepar skal forsørge hinanden, mens samlevende ikke skal.

Grove fejl

Men for Christian Danvill er der slet ikke tage om en ligestilling. For forsørgerpligten for de samlevende kom uden rettigheder og retssikkerhed, som man kender fra ægteskabets retsvirkning.

- Man kunne ikke bruge hinandens fradrag, og det var nærmest et trekantsdrama mellem staten, kontanthjælpsmodtageren og lønmodtageren. Lønmodtageren var forpligtet til at dele sine værdier med kontanthjælpsmodtageren, mens kontanthjælpsmodtageren ikke var forpligtet den anden vej og bare kunne gå fra forholdet uden at skulle dele, siger han.

Det er sket tusinder af grove sagsbehandlingsfejl ved indførelsen af loven, så kommunerne har betalt langt over 51 millioner kroner tilbage de seneste år og er ikke færdige endnu. 

Et paradoks

Christian Danvill peger på paradokset i, at det var lønmodtagerne, der skulle betale for kontanthjælpsmodtagerens forsørgelse. Mens de 51 millioner kroner, der indtil videre er betalt tilbage på grund af grove fejl i sagsbehandlingen i kommunerne, alle er sendt retur til kontanthjælpsmodtageren. Ikke lønmodtageren.

- Så det er en afgift og ikke en ligestilling af ægteskab og samliv, hvor man investerer i hinanden og deler ved ægteskabets ophør, siger Christian Danvill.

I 2002 blev en tidligere version af forsørgelsespligt for samlevende på starthjælp droppet efter kun tre måneder, da den var i strid med Grundloven.

Da tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fremlagde sit forslag til en kontanthjælpsreform i februar 2013, var der også problemer med fortolkningen af Grundloven.

Dengang lå der på Folketingets hjemmeside en fortolket udgave af Grundloven, hvor højesteretsdommer og professor, dr. jur. Jens Peter Christensen skrev, at "Et par, der lever sammen uden at være gift, har ikke pligt til at forsørge hinanden".

Beskæftigelsesministeriet meddelte dengang Jyllands-posten, at ministeriet havde en arbejdsgruppe, der så på sagen om Grundloven.

Fire måneder senere blev reformen vedtaget af et bredt flertal i Folketinget og med den den gensidige forsørgelsespligt.

"Hvem faen finder på at ændre det?"

I den kommenterede udgaven af Grundloven fra 2015, der nu ligger på Folketingets hjemmeside, står der i stedet om samme afsnit af Grundloven, at man først og fremmest skal forsørge sig selv via arbejde eller formue, før man får hjælp af det offentlige. ”Men der kan også være tale om, at andre har en forsørgelsespligt.”

- Hvem fanden finder på at ændre fortolkningen af grundlovteksten efter 37 år til noget, der for øvrigt blev så administrativt svært og fejlbehæftet, at det kollapsede efter 10 måneder? siger Christian Danvill.

Den gensidige forsørgelsespligt blev afskaffet sidste år som del af en finanslovsaftale med SF og Enhedslisten. Inden da havde den fået hård kritik for at betyde, at mange familier gik i opløsning, og kommunerne begik store af fejl i sagsbehandlingen.  

Nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har meldt ud, at Venstre-regeringen går ind for at genindføre forsørgelsespligt for samlevende. Også Liberal Alliance og Konservative er positive.

Selv kom Christian Danvill ud af kontanthjælpssystemet. Dagen efter den gensige forsørgelsespligt blev afskaffet, 31. januar 2015, blev han flyttet i ressourceforløb, der hele tiden havde været uden forsørgelsespligt. Det mener han ikke er et tilfælde. 

- Ved at fastholde borgeren på kontanthjælp, kunne man opnå besparelsen ved at vedkommende blev forsørget af lønmodtageren. Hvis borgeren blev flyttet over på anden ordning, ophørte forsørgerpligten og dermed besparelsen. Retssikkerhed for borgeren og lønmodtageren var ude på et skråplan, siger han. 

Avisen.dk følger sagen fra retten i Helsingør i dag og i morgen. 

Venstres Inger Støjberg smiler mens hun står under paraply
Nyheder

Krav fra Venstre:

Politiet skal altid rykke ud

Skuespilleren Pilou Asbæk står med den ene hånd i lommen
Film og TV

Pilou Asbæk: Derfor

sagde jeg ja til

ubåds-serien 

Kvinde gør rent med støvsuger mens ældre dame sidder i sofa
Krimi

Svindlede med hjælpepakker:

Opfandt fiktive ansatte

Donald Trump med grimasse
Nyheder

Trump: Jeg har betalt

mange millioner dollar

i skat

Havørn i luften
Dyreliv

Derfor døde de tre

havørne på Tåsinge

Den amerikanske skuespillerinde Gwyneth Paltrow smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

smider tøjet

på sin fødselsdag

Cannabis-plante i hånd
Krimi

17 anholdt i stor aktion 

Sygeplejersker ved hospitalsseng på covid-19-afdelingen på Bisbjerg Hospital i København
Corona

Antallet af indlagte

stiger til over 100 

Pengesedler og mønter
Nyheder

Pas på! Svindlere vil score

dine feriepenge

Harry og Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

laver reality-show

I forgrunden ses lederne af rød blok: Pia Olsen Dyhr SF, Pernille Skipper, Enhedslisten, Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) og Morten Østergaard (Radikale))
Nyheder

Meningsmåling: Klart

flertal til rød blok

Kong Harald holder tale
Kongelige

Konge er udskrevet

Lys ved mindesmærke for Estonia-forlis
Nyheder

Efter nye fund:

Nu skal Estonia-forlis

granskes

Donald Trump nærbillede
Nyheder

 Skattebombe under Trump 

hånd tater på tastatur
Nyheder

Netbutikker lokker dig til at købe mere

bilrude med flere p-bøder
Nyheder

Kommunernes guldkalv:

Indtægter fra parkering

nærmer sig en milliard

Kiste sænkes ned i jorden på kæmpe kirkegård
Corona

1 million er døde

Cyklist på strand i strålende solskin
Nyheder

DMI: Lun uge i vente

Kvinde tager sig til håret i desperation
Nyheder

Syv ud af ti:

Vi ser sexchikane

på arbejdet

ko
Krimi

Løs hund skræmte køer:

Kvinde trampet halvt ihjel

Josiah McIntyre
Nyheder

Seksårig dreng dræbt af

hjerneædende amøbe

Billede af bygning med mcdonalds-skilt
Corona

Coronasmittet blæste

på regler og tog på McD:

Risikerer fængsel

Sammenkopieret billede af Donald Trump og Joe Biden
Nyheder

Trump: Biden bør testes for doping før tv-duel

nærbillede af Tom Hagen
Krimi

Tom Hagen har

fået rabat

på løsesummen

Kig ud over havet fra en swimmingppol
Nyheder

Nedtælling:

Hæv eller gem de

indefrosne feriepenge?

Redningsvogne holder i skovkanten
Krimi

Mand dræbt i skov:

Kom i klemme

mellem træ og traktor

Billede af klitten som jævnet i Skagen
Nyheder

Byggematador slår til igen:

Har i fem år bygget

ovenpå fortidsminder

En helikopter pisker skum op på havoverfladen
Krimi

Kæmpe drama

i Lillebælt

sundhedspersonale ved seng på hospitel
Corona

Antallet af indlagte

med

coronavirus falder

En brandmand midt i et inferno
Nyheder

Danmarks største brand:

Forsøges nu

slukket med jord

Et socialt boligbyggeri i baggrunden og en snebærbusk i forgrunden
Krimi

Søger vidner:

18-årig i

kritisk tilstand

Harry og Meghan sidder på en bænk i en park
Kongelige

Dronningen raser over

Harry og Meghan's video

Et blåt univers med bobler og en sol over overfladen
Helt vildt

Nyt gennembrud:

Omdanner havvand

til drikkevand på minutter

Et nødblus ud over havet ved nattetide
Krimi

Festgæster affyrede nødblus

- udløste kæmpe redningsaktion

på Vejle Fjord

Billede af en smilende dame med bøger i baggrunden
Nyheder

Trump udpeger konservativ

kvindelig dommer

En bjegside i Schweiz med masser af sne
Helt vildt

Ny rekord i september:

Metervis af

sne i Alperne

Trump på talerstol foran en masse vælgere
Nyheder

Trump sår tvivl

om kommende valg

Lottokupon
Nyheder

Vandt 26 millioner i Lotto:

Dropper jobbet

– vil arbejde frivilligt

Spejdere på gåtur
Nyheder

300 spejdere sendt

hjem af politiet

Advarselsskilt ved Covid-19 center
Corona

Se listen her:

For høje smittetal

i 72 kommuner

Thomas Bo Larsen, Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg, Lars Ranthe og Magnus Millang.
Nyheder

Dansk film får

international pris

Læge tester person for corona
Corona

Tests i tusindvis:

Men mange får

aldrig svar

Anders Samuelsen tager sig til hovedet
Nyheder

Samuelsen i angreb

på Liberal Alliance

Samenligning af forskellige corona-tests
Corona

Positiv test?

Sådan forholder du dig

Kong Harald går forbi en norsk garder
Kongelige

Melder ud om

kongens tilstand

Udsnit af politibil med påskriften Politi
Krimi

Motorcyklist på prøvekørsel

mister livet i soloulykke 

Indgang til coronatest-telt
Corona

Nyt rædselsdøgn:

Over 600 nye smittede

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti sidder ved et bord med en flaske vand og to colaer
Nyheder

Pia Kjærsgaard afviser

sexistisk kultur

på Christiansborg

Portræt af instruktøren  Tobias Lindholm
Film og TV

Nu kommer TV-serie om

ubådssagen: - Jeg bærer

et kæmpe ansvar

Rotten Magawa sidder på en træstub med en guldmedalje om halsen
Dyreliv

Heltemodig rotte 
hædret med medalje

Mennesker foran indgang til IKEA-varehus
Nyheder

Hver femte stadig i tvivl

om feriepenge

SF's Folketingsmedlem Ina Strøjer-Schmidt taler i folketingssalen
Nyheder

Internt drama i SF:

Lad os se jeres regnskaber!

Blå blink fra udrykning
Krimi

Kører ind i husmur:
En død og to kvæstede

Christiansborg set på afstand
Nyheder

322 kvinder i opråb:

Folketingsmedlem stak

finger op i skridtet  

Statsminister Mette Frederiksen ser misfornøjet ud
Nyheder

Danskere finder fejl:

Kan koste dem

tidlig pension

Den britiske tv-vært Sir David Attenborough
Kendte

94-årig legende går

amok på Instagram

Folk skåler i vinglas til fest
Corona

Store private

fester forbydes

Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank vinker på trappen ved deres bryllup i 2018
Kongelige

Royal baby på vej:

Skandaleprinsen skal

være morfar

Brugte kondomer på et vietnamesisk lager
Helt vildt

Skulle sælges igen: 

345.000 brugte kondomer

blev kogevasket

Skuespilleren Thomas Bo Larsen
Kendte

Tørlagt Thomas Bo Larsen:

Grænseoverskridende

at spille fuld

røgeri ved Allinge
Corona

Bornholm ramt

af smittetryk:

Det er ikke fair

Mand bliver testet for corona i telt
Corona

Højeste nogensinde:

678 nye smittede

røver
Krimi

Begik røveri

med haveredskab

Mønter og sedler
Nyheder

Sættes skatten ned

i din kommune?

Brandmand går på den brændende bygning
Krimi

Dramatisk brand:

Brandmand fik

gavl ned over sig

folk står som sild i en tønde ved julemarkedet på christiania
Corona

Christianitter hegner

Staden ind i frygt

for corona

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er indlagt

Jan sneum
Kendte

Ikonisk dansk

DR-journalist

er død

Kim Jong-un
Nyheder

Kim Jong-un:

- Undskyld

billede af sundhedsperson med coronatest
Corona

Dansk corona-våben

i vanskeligheder:

Virker måske ikke

En hvis VW ID3 holder foran en forhandler
Biler

VW's kæmpe satsning

kører nu på de danske veje

billede af nogle af de meste beundrede personer i verden
Kendte

Her er de:

Verdens mest beundrede

parkerede elløbehjul
Nyheder

Spritkørsel

elløbehjul

stoppes

Sol bag skyer
Nyheder

Masser af regn -

men så kommer

solen og varmen

Skål med lakrids
Nyheder

Mand død af

overdosis lakrids

Meghan Markle siddende i sofa
Kongelige

Meghan i talentshow

Lottokuponer
Nyheder

Efterly­­­ser Lotto-vinder:

Har du vundet 4,2 mio. kr?

Politibil i nærbillede
Nyheder

Højresvingsulykke:

Cyklist mister livet

Nærbillede af Donald Trump
Nyheder

Trump sagsøgt af niece

Seks måneder gammel dreng smiler mens han står på vandski
Helt vildt

Deler vandene:

Baby står på vandski