Rystet Christian efter dom om kærestepenge: "En katastrofe"
Christian Danvill og hans kæreste er selv ramt af den gensidige forsørgerpligt. Han har de sidste tre år brugt mange timer på retssagen, som han var med til at starte. (Foto: Foto: Privat)
- Hvad er det for et samfund, vi er ved at bygge op, spurgte en tydeligt rystet Christian Danvill, da han og andre kontanthjælpsmodtagere for kort tid siden fik besked om, at de har tabt i sagen om gensidig forsørgerpligt.

- Nej for helvede da. Er vi blevet afvist?! Det er jo fuldstændig forrykt, det her.

Sådan lød reaktionen fra en tydeligt rystet Christian Danvill, da han for kort tiden siden blev ringet op af sin advokat med besked om, at han og andre kontanthjælpsmodtagere har tabt en vigtig principiel sag om den såkaldte gensidige forsørgerpligt.

- Jeg mangler næsten ord, fordi det er så alvorligt. Nu betyder ægteskabet ingenting mere, nu kan regeringen bare skønne, at alle og enhver skal have pligt til at forsørge hinanden. Hvad fanden er det for et samfund, vi er ved at bygge op, at man ikke kan tage en kæreste med hjem. Før i tiden var det AIDS, man skulle beskytte sig mod. Nu er det forsørgerpligt, sagde Christian Danvill til Avisen.dk's journalist, som fulgte med live, da han fik dommen.

Han er talsmand for 'Søgsmålsgruppen af Samlivsramte' og Facebook-gruppen 'Nej tak til Gensidig Forsørgelsespligt' og var for over tre år siden med til at starte sagen.

Christian Danvill har selv været på kontanthjælp i over 20 år. Han har dårligt syn, men har aldrig kunnet få afsluttet sin sag. Han og kæresten Helle blev også omfattet af den gensidige forsørgerpligt.

Avisen.dk dækkede det live hjemme hos Christian Danvill, da dommen for kort tid siden faldt.

"En katastrofe for vores samfund"

Dommen markerer en foreløbig afslutning på den opsigtsvækkende retssag om loven om gensidig forsørgerpligt for ugifte samlevende par, de såkaldte kærestepenge.

Loven blev indført i 2014 og betød, at samlevende skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp. 

Tre kærestepar har lagt sag an mod Beskæftigelsesministeriet og de tre pars hjemkommuner, fordi de mener, at det i strid med Grundloven, hvis staten pålægger nogen at forsørge andre end deres børn og ægtefælle.

Det er den sag, de altså nu har tabt. Retten i Helsingør mener ikke, at det er i strid med Grundloven.

- Det er en katastrofe for vores samfund det her. Det er enhver lønmodtagers rettigheder, der nu er truet, fordi staten nu kan pålægge forsørgerpligt til hvem, de vil. Det vil sige, at hvis en lønmodtager, der har en opsparing, får en kæreste, der er på kontanthjælp, så kan vedkommende nu få forsørgerpligt over vedkommende, sagde Christian Danvill til Avisen.dk.

Overvejer anke

De sidste tre år har Christian Danvill brugt mange timer på sagen.

Han vil nu sammen med resten af sagsøgerne overveje, om sagen skal ankes.

- Nu skal de professionelle se på dommen og vurdere, om der er noget at anke. Og hvis der er det, så må vi gå efter det. Men så skal vi ansøge om fri proces ved Højesteret også, sagde Christian Danvill i livesendingen, inden han sluttede med at takke Avisen.dk's læsere for deres store interesse for sagen.

Fakta: Gensidig forsørgerpligt

Den gensidige forsørgerpligt blev indført 1. januar 2014 af Socialdemokratiet, SF, Radikale, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative og betød, at samlevende skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp. 

Dengang blev det skønnet, at 12.000 lønmodtagere blev pålagt at forsørge deres samlever, men der findes ikke tal for, hvor mange, der blev omfattet af loven i de to år, loven fungerede.

Kontanthjælpsmodtagere mistede retten til kontanthjælp helt eller delvist, hvis deres samlever havde indtægt eller formue større end de tilsammen ville have fået på kontanthjælp.

via Listen To News