Da Charlotte Sternbo fik sklerose, endte hun efter et halvt år helt uden indtægt. For kommunen raskmeldte hende, og det tog ti måneder, fra hun klagede til Ankestyrelsen, til hun fik medhold i, at hun havde ret til sygedagpenge.
Den situation står mange i. Nye tal fra Ugebrevet A4 viser, at 36 procent af dem, der klager over afgørelser om uarbejdsdygtighed, får medhold i, at kommunens beslutning var forkert.
I de ti måneder kunne Charlotte Sternbo hverken få sygedagpenge, kontanthjælp eller arbejdsløshedsdagpenge, men måtte leve af sin ægtefælles indtægt.
- Det var bare hårdt. Udover, at vi ikke havde råd til at give nogen fødselsdagsgaver eller andet, så er ti måneder rigtig lang tid, hvor man tænker, hvad hvis det ender med et nej? Var det hele så spild af tid? siger Charlotte Sternbo.
Charlotte Sternbo sygemeldte sig for første gang nogensinde i august 2013. Hun havde fået sklerose, der gav snurren i armene, synsforstyrrelser og gjorde hende meget træt. Oveni havde hun bivirkninger af medicinen, så det føltes som influenza. Guldborgsund sendte hende i praktik.
Men seks måneder senere sluttede forløbet brat. Charlotte mener, hun en enkelt uge kom op på 14 timer. Kommunen derimod konkluderede, at hun kunne arbejde 15-20 timer, og det var nok.
- Så ringede der en fra kommunen 7. januar og sagde, at enten raskmeldte jeg mig, eller også tog de mine sygedagpenge. Bum! Sådan startede det, siger Charlotte Sternbo.
For syg til dagpenge
Med en arbejdsevne på 15-20 timer kunne hun ikke få arbejdsløshedsdagpenge, for det kræver, at man kan bevise, at man kan arbejde over 30 timer.
Hun ringede til sin fagforening, FOA, der hjalp hende med at klage til Ankestyrelsen.
Imens hun ventede på afgørelsen, gik hendes sag helt i stå.
- Når man klager, bliver der lukket af for alt i sagen. Men jeg synes, man skal klage, hvis man har den mindste mulighed for det økonomisk. Jeg havde ikke selv kunnet klare det økonomisk, hvis jeg havde været single, eller vi havde haft et par børn, siger Charlotte Sternbo.
Men Ankestyrelsen har meget lange ventetider på klagesager. Det tog ti måneder, fra hun klagede, til hun fik medhold sidste år i december, og fik efterbetalt sygedagpenge for hele perioden.
- Jeg var så glad for, at jeg fik hjælp af fagforeningen. Det var bare noget, jeg havde betalt til i 10-12 år, og jeg havde aldrig talt med dem før. Men jeg fik med det samme en til at hjælpe mig, og udover det praktiske var han helt fantastisk til at støtte mig, siger hun
Siden har Charlotte Sternbo været i jobprøvning og fik i oktober tilkendt fleksjob, så hun fremover skal arbejde 10-12 timer om ugen.